SATOS Review

SATOS_crypto_insiders_review_banner

 

– Publicatiedatum: 20 december 2019 – 

Het Nederlandse SATOS werd opgericht in 2013 en daarmee was het bedrijf een van de eerste cryptocurrency-handelsplatformen van Nederland. Het concept van SATOS is altijd hetzelfde gebleven: snel, makkelijk, gebruiksvriendelijk en bovenal opgericht met een service & privacy first-mentaliteit. Daarnaast heeft SATOS de be your own bank-gedachte hoog in het vaandel staan. Hoe deze mentaliteit tot uiting komt en hoe wij de diensten van SATOS hebben ervaren ga je lezen in deze review. Lees je liever feitelijke informatie over het handelsplatform? Dan verwijzen we je graag door naar de exchange-pagina over SATOS.  Spoiler: we hebben het platform getest, van begin tot eind, en we hadden binnen 55 seconden bitcoin gekocht en in onze wallet ontvangen.


SATOS facts

Een uittreksel van de Kamer van Koophandel die Crypto Insiders heeft opgevraagd op 6 ferbruari 2020 wijst uit dat SATOS B.V. voor het eerst werd geregistreerd op 5 april 2016 met KvK-nummer 65743954. Daarnaast is Bitned Beheer B.V. bevoegde bestuurder van SATOS B.V.

Ondersteunde fiatvaluta euro
Betaalmethodes  iDEAL SEPA overboeking Bancontact
Inkoopkosten Tussen de 1,5% (bitcoin) en 2,5% (altcoins)
Verkoopkosten Tussen de 0,7% (bitcoin) en 2,5% (altcoins)
Aantal cryptocurrencies 5
Stortingskosten Inbegrepen in wisselkoers
Opnamekosten Inbegrepen in wisselkoers

Zoals in de fact sheet hierboven is weergegeven, verkoopt SATOS vijf cryptocurrencies en wel de volgende:

Cryptocurrency Ticker
Bitcoin BTC
Ripple XRP
Ethereum ETH
Litecoin LTC
Bitcoin cash BCH

Het cryptocurrency-aanbod van SATOS is in vergelijking met andere platformen klein, maar naar verluidt is dit bewust gedaan. SATOS biedt de vijf cryptocurrencies die internationaal de grootste marktwaarde vertegenwoordigen. Je kunt deze digitale munten bij SATOS alleen beheren vanuit je eigen wallets. SATOS beheert namelijk geen klantentegoeden, waardoor je altijd in controle bent over je eigen vermogen. 


In welke landen zijn de diensten van SATOS beschikbaar?

Middels de Nederlandse betaalmethode iDEAL en Belgische betaalmethode Bancontact is SATOS voornamelijk actief in Nederland en België. Je kunt het al zien aan de domeinextensie, maar SATOS is dankzij de aanvullende SEPA-betaalmethode actief in heel Europa. Woon je buiten Europa, dan kan je helaas geen gebruik maken van de diensten van SATOS. 

SATOS_crypto_insiders_review_europa_vlag

 • België
 • Bulgarije
 • Cyprus
 • Denemarken
 • Finland
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Italië
 • Kroatië
 • Litouwen
 • Liechtenstein
 • Malta
 • Monaco
 • Nederland
 • Noorwegen
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • San Marino
 • Slovenië
 • Slowakije
 • Spanje
 • Tsjechië
 • Zweden
 • Zwitserland

Een account aanmaken en inlogprocedure

First things first, SATOS werkt niet met accounts. We gaven het hierboven al aan, SATOS beheert geen tegoeden, maar dus ook geen accounts en wachtwoorden. Hiermee streeft de broker de visie van Satoshi Nakamoto, het pseudoniem onder de white paper van Bitcoin, na. SATOS zet simpel gezegd fiatgeld om naar cryptocurrency en andersom. De gekochte cryptocurrency worden direct naar je eigen wallet verstuurd en vice versa.  SATOS biedt zelf geen wallets aan, wat betekent dat je zelf voor een eigen wallet moet zorgen waarmee je je aangekochte cryptocurrencies kan ontvangen. Je kan de cryptocurrencies natuurlijk ook gewoon naar een exchange laten sturen. Dit is wellicht makkelijker als starter op de markt, maar een persoonlijke wallet – zoals een Nano Ledger bijvoorbeeld – biedt tegen een kleine leercurve veel meer controle. Mocht je hier hulp bij kunnen gebruiken dan biedt SATOS gelukkig overzichtelijke informatie over aanbevolen wallets. Daarnaast is de supportafdeling van SATOS 7 dagen per week, 12 uur per dag beschikbaar om je van dienst te zijn. 


Cryptocurrency kopen

Wanneer je al een wallet hebt, heb je het gros van het werk al verricht. We hebben de aankoopdienst van SATOS getest en hadden al een wallet dus we konden verschillende cryptocurrencies in minder dan een minuut kopen. Zelf bij SATOS cryptocurrency kopen? Kies dan de cryptocurrency die je wilt aanschaffen uit het dropdown-menu en vul vervolgens het aantal in dat je wilt kopen of het bedrag in euro waarvoor je wilt kopen. Vervolgens geef je aan welke betaalmethode je wilt gebruiken. In het aankoopscherm wordt de aankoopkoers en het totaal te ontvangen cryptocurrencies weergegeven. Wanneer je klikt op “verder” wordt deze aankoopkoers vastgezet. Dit wil zeggen dat de aangegeven koers, of deze nu stijgt of daalt, voor jou vaststaat.  In het volgende scherm geef je je e-mailadres en ontvangstadres op, en geef je aan met welke bank je je betaling wilt verrichten. Vervolgens word je doorverwezen naar de door jou geselecteerde bankomgeving om de betaling af te ronden.

  SATOS_crypto_insiders_review_crypto_kopen

De banktransactie is in enkele seconden afgerond en direct na de aankoop ontvang je een e-mail van SATOS waarin de statusupdates van je bestelling worden weergegeven, inclusief een link naar de SATOS.eu website die verwijst naar een pagina waarop je je bestelling kan inzien; het doet denken aan een track & trace-overzicht. Op de pagina vind je de actuele bestelstatus, je aankoopgegevens en een link naar Blockexplorer. Middels de Blockexplorer tool kan je, mocht je willen, de aangekochte cryptocurrencies precies volgen op de blockchain Omdat SATOS niet werkt met accounts, hoef je je in het koopproces nog niet te verifiëren. Na de eerste aankoop ontvang je namelijk een e-mail waarin de welbekende eenmalige bankrekeningverificatie wordt gevraagd. Deze verifcatiestap houdt in dat je €0,01 dient over te maken onder begeleiding van een beschrijving die je van SATOS ontvangt. Het viel ons op dat SATOS bankiert bij Bunq, een bank die instant payments ondersteunt. Hierdoor werd de betaling van €0,01, we rekenden af met een bankrekening van ABN AMRO, direct door SATOS ontvangen en kon de verificatiestap heel snel worden afgerond. Na het afronden van de verificatie stuurt SATOS een e-mail om te bevestigen dat de transactie is verzonden.  Snelle verificatie dus! Wel is het zo dat, wanneer je handelsvolume bij SATOS – opgebouwd uit het kopen en verkopen van cryptocurrencies – op maandelijkse basis de €10.000 overschrijdt, je naast de bankrekeningverificatie ook een kopie van je identiteitsbewijs moet aanleveren.


Cryptocurrency verkopen

Doordat SATOS jouw cryptocurrencies niet in beheer heeft, moet je deze eerst naar SATOS sturen om te kunnen verkopen. In principe lijkt het verkoopproces behoorlijk op het koopproces. De broker heeft ook hier een aantal gegevens van je nodig om de transactie, nu uiteraard andersom, te kunnen voltooien. Je selecteert eerst welke cryptocurrency je wilt verkopen en welk aantal of welk bedrag je in euro wilt ontvangen. Vervolgens zie je de wisselkoers, het daarbij horende aantal te verkopen crypto en het te ontvangen bedrag in euro’s. Ga je hiermee akkoord, dan klik je op “Verder”. Vervolgens vul je je e-mailadres, naam en rekeningnummer in en bevestig je je gegevens. Door te bevestigen wordt de eerder vermelde koers vastgesteld en is je bestelling gereserveerd. Ook hier geldt dat, mocht de koers stijgen of juist dalen, de afgesproken koers vaststaat. 

SATOS_crypto_insiders_review_verkopen

In de volgende stap zie je een wallet-adres van SATOS onder vermelding van de cryptocurrency die je wilt verkopen en welk aantal je van de hand wilt doen. Vervolgens kan je nu de cryptocurrency vanuit je eigen wallet naar het wallet-adres van SATOS versturen. Je kan het wallet-adres kopiëren en vervolgens plakken of, als je een software wallet app gebruikt, de QR-code scannen om de transactie te verrichten. Let hierbij op dat de afgesproken wisselkoers 15 minuten vast blijft staan.  In tegenstelling tot bij een aankoop is bij de verkoop geen verificatie vereist. Wel geldt, net als bij het kopen van cryptocurrencies, dat een handelsvolume van boven de €10.000 per maand ervoor zal zorgen dat het systeem van SATOS automatisch vraagt naar een kopie van je identiteitsbewijs.  Direct na het afronden van de verkoop ontvang je, net als na het afronden van een aankoop, een e-mail met een persoonlijk link. Klik je op deze link dan kan je de actuele status van je verkoopbestelling inzien. Een aantal minuten daarna ontvang je per e-mail het bericht dat de betaling is verzonden naar het opgegeven rekeningnummer. In de verkoop voor deze review, we gaven zoals eerder aangegeven een rekeningnummer van ABN AMRO op, werd het geld in minder dan 5 minuten bijgeschreven. De support-afdeling van SATOS geeft aan dat een verkooptransactie altijd binnen 24 uur is verwerkt en neemt het in ons geval in ieder geval ruim. Duidelijk is dat het afhangt van welke bank je gebruikt. 


SATOS handelsplatform

Het online platform van SATOS oogt strak vormgegeven en werkt snel en gebruiksvriendelijk. De simpliciteit, gecombineerd met een uitgebreid arsenaal aan handleidingen en artikelen met uitleg, maken het platform geschikt voor zowel starters als handelaren met meer ervaring.  Als startende trader krijg je middels handleidingen, artikelen en de aanwezige live support naar ons idee meer dan genoeg begeleiding om je eerste cryptocurrencies te kopen. Als trader met meer ervaring is het voornamelijk de snelheid van het platform en de live support die tot de verbeelding spreken. Daarbij heeft het gros van de handelaren met meer ervaring een eigen wallet en daarmee het digitale vermogen in eigen beheer; een handelwijze die goed past bij de bedrijfsfilosofie van SATOS. 

SATOS_crypto_insiders_review_handelsplatform

Breng je een bezoekje aan de website van SATOS dan beland je in eerste instantie op een overzichtelijke pagina met het aanbod aan cryptocurrencies. Het kleurgebruik en de gebruikte visuals op de homepage geven een vriendelijk en toegankelijk karakter weg. Bij een bezoek aan de website beland je op een overzichtelijke pagina waar allereerst het aanbod aan cryptocurrencies wordt weergegeven, aangevuld met koersveranderingen; vergelijkbaar met wat je bij bekende internationale exchanges ziet. De koersveranderingen in het overzicht staan zijn gebaseerd op de afgelopen 24 uur. Indien je meer informatie over de koersen wilt zien, heeft SATOS daar een volledige pagina per aangeboden cryptocurrency voor gevuld.  Ga je naar de specifieke koop- en verkooppagina’s van de beschikbare cryptocurrencies, dan vind je daar koersgrafieken die de actuele koers weergeven. Ook vind je daar direct een stappenplan dat beschrijft hoe je cryptocurrencies kan kopen bij SATOS, inclusief antwoord op veel gestelde vragen. Hierbij is rekening gehouden met zowel nieuwe klanten als ervaren handelaren.  Verder vind je op het platform van SATOS een breed scala aan achtergrondinformatie omtrent de ondersteunde cryptocurrencies. Zo kan je bijvoorbeeld lezen hoe je je cryptocurrencies veilig opslaat, hoe het zit met het betalen van belasting, wat blockchain-technologie en mining nou eigenlijk is en hoe je jezelf zoveel mogelijk beschermt tegen fraude en oplichting. Ook kan je er per cryptocurrency, het laatste nieuws vinden.


Privacy en veiligheid

Zoals eerder benoemd heeft SATOS financiële soevereiniteit hoog in het vaandel staan. Dat houdt wat privacy en veiligheid in dat SATOS dit zoveel mogelijk aan jou overlaat. Een mooi gevolg hiervan is dat SATOS enkel gegevens van je vraagt die nodig zijn om je transacties te verwerken. Zoals gezegd heb je hiervoor geen account nodig en is er geen sprake van verificaties vooraf. Jouw gegevens blijven jouw gegevens.


Support en bereikbaarheid

Het handelsplatform heeft pluspunten en minpunten, maar een ding is zeker; op de support van SATOS is weinig aan te merken. Zo is de broker bereikbaar via telefoon, e-mail, Twitter, Facebook en live-chat. Zeven dagen per week, van 10:00 uur tot 22:00 uur wordt er support geboden en als we de website mogen geloven worden je vragen binnen vijf minuten beantwoord. Zoek je informatie buiten de tijden dat support beschikbaar is, dan kan je support-artikelen vinden waarop antwoord wordt gegeven op de meest voorkomende vragen. Koop- en verkooporders plaatsen kan natuurlijk ook gewoon buiten de support-tijden. Mocht er zich dan onverhoopt een probleem voordoen, dan springt de status van je bestelling naar on hold. Zodra support dan weer beschikbaar is word je verder geholpen.

SATOS_crypto_insiders_review_support


Beoordeling

Zoals al eerder in deze review is aangegeven is SATOS klantgericht en goed bereikbaar. Aansluitend staat de broker open voor feedback middels websites als Google en Trustpilot; er wordt actief reviews verzameld. Zo krijg je na het afronden van een eerste order automatisch een uitnodiging om een beoordeling achter te laten. Op Trustpilot scoort SATOS een 9,0 en heeft daarmee de hoogste beoordeling van alle brokers in de Benelux. 

Website Beoordeling Aantal reviews (op moment van schrijven)
Trustpilot 4,6/5 1404
Google 4,1/5 21

Duiken we dieper in de reviews op Trustpilot dan valt op dat 75% van klanten SATOS beoordeelt als uitstekend. Deze beoordelingen worden door klanten onderbouwd met de boodschap dat het platform snel is, makkelijk werkt en de klantvriendelijke support goed bereikbaar is. De minder positieve reviews die SATOS heeft ontvangen, doelend op een beoordeling tussen gemiddeld en zeer slecht, geven aan dat een kleine groep het vervelend vindt om achteraf te horen dat er een verificatieproces doorlopen moet worden. 


Conclusie

SATOS is een fijn handelsplatform; het platform werkt snel, gebruiksvriendelijk en de broker is klantgericht.  De decentrale visie van SATOS is een frisse wind in het steeds meer gecentraliseerde cryptocurrency-landschap. Het idee om zelf weer volledig de baas te zijn over je crypto-vermogen is fijn. Naar onze mening weegt dat prima op tegen de verificatiestap die moet worden doorlopen.  Het platform bestaat inmiddels al zes jaar. Daarmee heeft het bedrijf inmiddels bakken met ervaring en een sterke mening opgebouwd over de markt. Die mening is terug te zien in het beleid en de strategie van SATOS, allemaal afgestemd op de originele visie van Satoshi Nakamoto. Wellicht dat die gekke naam daar vandaan komt?