Rico Engelbarts
29/06/2020 06:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/06/2020 06:11

74% van bitcoin (BTC) transacties tussen exchanges vormt risico voor antiwitwasbeleid

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
74% van bitcoin (BTC) transacties tussen exchanges vormt risico antiwitwasbeleid

De afgelopen jaren zijn cryptocurrencies onder de institutionele beleggers steeds populairder geworden. Nu er meer regulatie is rondom deze markt is crypto redelijk mainstream aan het worden.
De recente AML (Anti Money laundering) regelgeving en de FATF richtlijnen zijn ontworpen om de wetten die betrekking hebben op crypto sterker te maken en om de markt niet een walhalla te maken voor het witwassen van zwart geld. Nu de digitale activa zich beginnen te settelen in de financiële wereld, worden traditionele financiële instituties die te maken hebben met crypto exchanges of crypto gebruikers, zoals banken, onder de loep genomen.
Een onderzoek van Ciphertrace onderzocht de mate waarin banken getroffen werden door de regulatie op virtuele activa. Uit het onderzoek bleek dat 57% van deze Virtual Asset Service Providers [VASPs] een zwak KYC beleid hebben. Een slecht KYC beleid kan op haar beurt er weer voor zorgen dat gebruikers de kans krijgen zwart geld wit te wassen.
Het is echter nog wel onduidelijk of grote banken wel blootstelling willen aan cryptocurrencies en tegelijkertijd willen controleren of er geen illegale praktijken plaatsvinden in de markt. Ondanks dat cryptocurrency steeds grotere adoptie kent de afgelopen jaren, willen mainstream banken nog steeds niks te maken hebben met crypto gebruikers en transacties.
Bank of America heeft aangegeven bezorgd te zijn en zorgde ervoor dat cliënten geen gebruik meer konden maken van hun bankpas om crypto te kopen. Dit ondanks eerder dit jaar de 5th Anti-Money Laundering Directive ofwel AMLD5 aangaf dat banken hun service niet mogen weigeren voor sectoren en moet er per geval naar gekeken worden.
Volgens data van Ciphertrace waren bijna 74% van de Exchange-to-Exchange verplaatste bitcoin internationale transacties geweest en vormen daarom een groot risico voor het anti-witwasbeleid. FATF zei:

“Illegale gebruikers van virtuele activa [VA’s] kunnen bijvoorbeeld profiteren van het wereldwijde bereik en de transactiesnelheid die VA’s bieden, evenals van de ontoereikende regulering van of toezicht op financiële activiteiten en leveranciers van VA in verschillende rechtsgebieden, wat leidt tot een inconsistente juridische en regelgevend speelveld in het VA-ecosysteem.”

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie