Timo Bult Timo Bult
28/01/2021 09:19 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/01/2021 09:19

GameStop gekte slaat over op dogecoin (DOGE), maar wat gebeurt er nu eigenlijk?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
GameStop gekte slaat over op dogecoin (DOGE), maar wat gebeurt er nu eigenlijk

De mainstream media schrijft op dit moment massaal over de aandelenprijs van GameStop, een Amerikaanse videogame winkelketen. Het aandeel schoot de lucht in op een manier die we eigenlijk alleen maar gewend zijn binnen de cryptomarkt. In de nasleep van het GameStop verhaal zien we nu ook een altcoin de lucht in schieten als gevolg van hype. En welke altcoin dat is zal je waarschijnlijk niet verbazen!
Maar eerst, wat is er eigenlijk aan de hand met GameStop (GME)? De winkelketen biedt de mogelijkheid om fysieke videogames in te leveren in ruil voor geld of een ander spel. Een service die eigenlijk volledig overbodig is vandaag de dag aangezien we alles digitaal doen. Grote investeerders besloten daarom het aandeel te shorten. 
Deze grote beleggers hadden zelfs zo weinig hoop in de toekomst van het bedrijf dat aan het einde van 2020, 100% van alle GME aandelen waren geleend om mee te shorten. Wanneer je een aandeel short dan leen je het aandeel van een aandeelhouder, verkoop je dit aandeel voor de huidige prijs, wacht je op een lagere aandelenprijs, koop je een aandeel terug waarna je het aandeel teruggeeft aan de aandeelhouder waarvan je het aandeel in eerste instantie hebt geleend. Op die manier maken short sellers winst.
Maar toen kwamen de Redditors van WallStreetBets om de hoek kijken. Zij zagen hoe hun geliefde GameStop kapot werd geshort. Onder andere op basis van een aantal toekomstplannen dat het bedrijf heeft samen met de “gewoon omdat het kan” mentaliteit die op de subreddit heerst, besloten de Redditors om GME massaal te kopen. Met als gevolg een enorme short squeeze.
Een short squeeze houdt in dat shorters hun positie noodgedwongen moeten sluiten. Wanneer je een short-positie sluit, dien je het aandeel tegen de huidige marktprijs te kopen. Kortom, dit zorgt voor meer koopdruk waarmee het GME-aandeel nog verder versnelde. Begin 2021 stond GME nog op $17, nu is dat $347,50. Dit markeert een stijging van bijna 2.000%! Naar schatting verloren short sellers $6 miljard op een bedrijf dat in totaal slechts $1,2 miljard waar was.

Dogecoin (DOGE) pumpt mee op de hype

Met de WallStreetBet redditors op volle toeren worden nog meer aandelen aangewezen voor mogelijke volgende targets. Ook wordt er naar cryptocurrency gekeken, zo blijkt uit deze tweet.


In reactie op deze tweet kwam dogecoin (DOGE) vaak naar voren, de nummer 1 meme coin op de markt. DOGE pumpte door deze plotselinge hype binnen twee uur tijd bijna 90% in waarde! Inmiddels is DOGE weer enkele tientallen procenten terug gezakt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie