Timo Bult Timo Bult
31/10/2020 15:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2020 15:40

Bitcoin (BTC) whitepaper vandaag 12 jaar oud: Een jaar waarin de adoptie een enorme versnelling zag

Nieuws
Bitcoin (BTC) whitepaper vandaag 12 jaar oud: Een jaar waarin de adoptie een enorme versnelling zag

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Vandaag is het de 12e verjaardag van het Bitcoin (BTC) whitepaper. In het document wordt het idee achter Bitcoin door Satoshi Nakamoto uitgelegd, iets wat in de jaren erna uit zou groeien tot een van de belangrijkste uitvindingen in de moderne geschiedenis.
In een email, verzonden op 31 oktober, 2008, om 19:10 Nederlandse tijd, schrijft Satoshi “Ik heb gewerkt aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde derde partij.” De ontwikkelaar/uitvinder, waarvan tot op heden de echte identiteit nog altijd niet bekend is, gaat verder in zijn email:

“De belangrijkste eigenschappen:
Met een peer-to-peer netwerk wordt dubbele besteding voorkomen.
Geen mint [een plek waar munten worden geslagen] of andere vertrouwde partijen.
Deelnemers kunnen anoniem zijn.
Nieuwe munten zijn gemaakt middels proof-of-work in Hashcash-stijl.
De proof-of-work voor het genereren van nieuwe munten drijft het netwerk ook aan om dubbele uitgaven te voorkomen.”

Vlak na de lancering van het netwerk wist vrijwel niemand nog wat Bitcoin was. 1 BTC bijna niets waard maar daar zou in de jaren die volgden verandering in komen, en hoe! In het begin van 2017, het jaar waarin bitcoin zijn huidige recordprijs bereikte, was bitcoin nog zo’n $1.000 waard. Op 10 december van datzelfde jaar werd de all-time high (ATH) bereikt van $20.000.
Maar Bitcoin is meer dan alleen de bitcoin prijs. Het is een uitvinding die het financiële systeem volledig kan revolutioneren. Dankzij Bitcoin kan iedereen met een internetverbinding deelnemen aan de wereldwijde economie, zonder daarvoor afhankelijk te hoeven zijn van banken of overheden.
Deze revolutie lijkt toch echt op gang te komen, met grote bedrijven die een deel van hun reserves omzetten in bitcoin. De voornamelijkste reden hiervoor is de pandemie die wereldwijd tot financiële crises leidt, wat centrale banken ertoe dwingt om geld bij te drukken. Dit zorgt uiteraard voor inflatie en dus proberen bedrijven zich in te dekken met bitcoin. Bij Crypto Insiders kijken we gezien deze ontwikkelingen dan ook vol goede moed uit naar de komende 12 jaar Bitcoin!
Meepraten met andere Nederlanders en Belgen over Bitcoin en alles wat met cryptocurrency te maken heeft? Klik dan hier om lid te worden van ons gratis Telegram-kanaal, of word direct lid van onze membersomgeving. De eerste 30 dagen zijn gratis!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie