Kevin Schijven Kevin Schijven
19/01/2021 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/01/2021 07:04

Bitcoin als wereld reservevaluta – Oud Canadese premier en oud Amerikaanse minister van Financiën praten over BTC

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin als wereld reservevaluta - Oud Canadese premier en oud Amerikaanse minister van Financien praten over BTC

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Stephen Harper, voormalig minister-president van Canada voor bijna 10 jaar lang, denkt niet dat de Amerikaanse dollar (USD) snel vervangen zal worden als de mondiale reservevaluta. Alleen de euro en de Chinese yuan zouden groot genoeg zijn, maar ook deze acht hij onwaarschijnlijk, zegt Harper in een interview met Jay Martin van Cambridge House:


Wat wellicht wel kan gebeuren is dat een mandje van valuta als de reservevaluta van de wereld zou kunnen dienen. De dollar zou daar de grootste in zijn, maar bitcoin alsmede central bank digital currencies (CBDC’s) zouden wellicht ook onderdeel ervan kunnen zijn:

“Het is moeilijk in te zien wat het alternatief is voor de Amerikaanse dollar als ’s werelds belangrijkste reservevaluta. Afgezien van goud, Bitcoin, een hele mand met dingen […] Ik denk dat je zult zien dat het aantal dingen dat mensen gebruiken als reserves zal toenemen, maar de Amerikaanse dollar zal nog steeds het grootste deel ervan uitmaken.”

Harper zegt dat CBDC’s “onvermijdelijk” zijn, maar hij maakt zich zorgen dat centrale banken zich hiermee als algemeen bankier gaan gedragen en niet meer alleen als financiële toezichthouder:

“Uiteindelijk, als je een digitale valuta hebt en het doel van de centrale bank is om de inflatie te beheersen en een stabiele valuta en kostbaarheid te creëren, dan is digitale valuta slechts een soort evolutie van de markt. Maar als een reeks van wat ik denk dat wilde experimenten zijn met betrekking tot de rol van centraal bankieren, dan baart het me veel zorgen.”

Daarnaast meldt Lawrence H. Summers, een voormalig Amerikaanse minister van Financiën en topeconoom van de wereldbank, dat bitcoin hier is om te blijven. Hij wordt tijdens een interview met David West van Bloomberg’s Wall Street Week gevraagd of bitcoin momenteel in een bubbel, of zeepbel, zit. Summers ontkent dat:

“Ik ga de schommelingen ervan in de komende zes maanden niet voorspellen, maar ik denk dat het sommige instellingen het bevalt en dat het hier is om te blijven. Ik denk niet dat het helemaal zal instorten. Ik denk dat het er veerkrachtig uitziet en daarom denk ik dat mensen er naartoe zullen gaan, en als mensen er naartoe gaan, gezien de eindigheid van het aanbod, is dat een factor die werkt aan prijsverhogingen.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie