Timo Bult Timo Bult
23/02/2021 18:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2021 18:47

Bitcoin (BTC) crash veroorzaakt door dezelfde whale die ook crash in maart 2020 veroorzaakte?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin whales zijn aan het accumuleren! John bekijkt de koers van ethereum, holochain en polygon

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De bitcoin (BTC) koers ging de afgelopen dagen hard onderuit. Op het moment van schrijven staat de moeder der aller cryptocurrencies 20% in de min ten opzichte van zijn op zondag behaalde prijsrecord. Blockchain-analysebedrijf Santiment meldt dat een whale een opvallende transactie deed vlak voor de crash. Opvallend is daarnaast dat het dezelfde whale is die ook in maart 2020 vlak voor de enorme crash een hoop bitcoin verkocht.
Whales zijn wallets met enorme hoeveelheden bitcoins in bezit. Deze whales kunnen nog uit de tijd stammen dat een bitcoin minder dan een $1 waard was. Tegenwoordig zijn er echter ook een hoop grote investeerders die zichzelf whales mogen noemen. Zij bezitten zoveel bitcoins dat zij in principe de markt kunnen manipuleren door veel bitcoins in een keer te dumpen. Dankzij blockchain-technologie kunnen we grotendeels zien hoeveel zij bezitten en wat zij ermee doen.
Santiment meldt op Twitter dat de instroom van bitcoins naar exchanges vlak voor de crash 11x hoger lag dan gewoonlijk. De tweet leest verder:

“Zoals we gisteren opmerkten, was er een 11x piek in de exchange instroom die de prijscorrectie van #Bitcoin in gang zette vanaf zijn $58,3k #ATH. Verdere gegevenscombinaties onthulden dat een adres verantwoordelijk was voor de op één na grootste $BTC-transactie van het jaar, een import van 2.700 tokens naar de wallet voor een snelle sell-off.”


In een vervolg tweet meldt Santiment dat hetzelfde adres ook in maart 2020, 2.000 BTC naar de exchange stuurde en verkocht. De beruchte crash, die werd veroorzaakt door paniek omtrent de uitbraak van het coronavirus, bracht BTC terug onder de $4.000, destijds een crash van ruim 45% in enkele uren tijd.
Kunnen we nu stellen dat deze whale de veroorzaker was van deze twee crashes? Dat kan helaas niet zo gemakkelijk gesteld worden. Wel kan men stellen dat de whale onderdeel was van een bredere kettingreactie op de markt die uiteindelijk tot de huidige correctie heeft geleid.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie