Rico Engelbarts
02/06/2020 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/06/2020 11:05

Decentralized exchanges (DEX's) zien groei maar blijven qua volume nog achter op gecentraliseerde exchanges

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Decentralized exchanges (DEX's) zien grote groei maar blijven qua volume nog achter op gecentraliseerde exchanges

Gedecentraliseerde exchanges goeien ten opzichte van de gecentraliseerde partijen. Dit reflecteert zich natuurlijk ook in de omzet die ze maken. Toch is de omzet in vergelijking met gecentraliseerde exchanges erg klein.
Hoewel het nu een hele opgave lijkt, mede door de dominantie van de gecentraliseerde exchanges zoals Binance, zouden gedecentraliseerde exchanges groot kunnen worden onder de mensen die gecentraliseerde partijen niet vertrouwen. Volgens The Block’s Larry Cermack is vanaf januari 2019 Ethereum’s liquiditeits protocol en applicaties gestegen in marktaandeel van 0,12% naar 0,6%
Door de toenemende interesse zien veel decentralized exchanges (DEXs) de omzet stijgen. De omzet is zelfs goed onderweg naar nieuwe jaarlijkse toppen. Doordat er geen centrale partij toezicht houdt en liquiditeit kan voorzien, zorgen de gebruikers hier zelf voor. Deze gebruikers kunnen hierdoor ook zelf nog een leuk zakcentje verdienen.

DEX Volume stijgt 

Ethereum’s DEXs hebben in de eerste 6 maanden van 2020 een totaal handelsvolume van $3 miljard. Dit is een aanzienlijke stijging in vergelijking met het handelsvolume van $2,4 miljard in heel 2019. Ook was een grote spike te zien in het handelsvolume van de grootste DEXs met een gezamenlijk volume van $61 miljoen in de eerste maand van het jaar, en een gezamenlijk volume van $193 miljoen in maart. Dat is een 213% stijging in slechts 2 maanden. In maart zagen we natuurlijk de corona crash voorbij komen. Deze dag, hoewel een zwarte dag in de geschiedenis van crypto, was een van de beste dagen voor de exchanges. Met meer dan $400 miljoen in volume in alleen die week. De weken die volgden waren iets rustiger met een gemiddeld wekelijks volume van $184 miljoen in mei.
Hoewel de DEXs op Ethereum een sterke groei kenden, komt het toch niet in de buurt van de gecentraliseerde concullega’s. Als we Messari’s ‘Real Volume’ moeten geloven draaien gecentraliseerde exchanges een handelsvolume van $5,83 miljard in een dag. Gecentraliseerde exchanges hebben een volume van bijna 2x meer volume op een dag dan een DEX in een jaar. Dit betekent dat deze markt nog lang niet mainstream is, maar wel goed onderweg is.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie