Simon Bosch Simon Bosch
11/04/2023 05:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/04/2023 05:04

New York Times valt Bitcoin aan met vermeende ‘misinformatie’

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
New York Times valt Bitcoin aan met vermeende ‘misinformatie’

Foto: Osugi / Shutterstock.com

Op maandagochtend publiceerde de New York Times een kritisch artikel over hoeveel energie bitcoin mining in de Verenigde Staten verbruikte, de krant vindt het maar een zinloos fenomeen. Maar volgens de crypto-community zitten er nogal wat gaten in de informatie. Het artikel is zelfs al geclassificeerd als misinformatie.

Bitcoin ETF’s eindigen teleurstellende week met rode cijfers
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

NYT heeft kritiek op Bitcoin miners

In het rapport beschrijft de New York Times hoe Bitcoin-miningbedrijven in de Verenigde Staten naar schatting meer dan 3.900 megawatt aan electriciteit gebruiken. Dat zou zorgen voor een CO2-uitstoot van 16,4 miljoen ton.

In deze berekening zitten 34 verschillende miningfaciliteiten gevestigd in de VS, waarvan elk zo’n 30.000 keer meer energie verbruikt als een gemiddeld Amerikaans huishouden. Ook zou de BTC-miningsector in de VS net zoveel energie verbruiken als alle huishoudens in New York City.

Het insinueert in feite dat de onderzochte miners energie wegkapen van de rest van de bevolking, terwijl er überhaupt al een schaarste aan energie is. Ook wordt aangehaald hoe miners stopten met minen om de energie die ze anders hadden afgenomen tegen een gunstige prijs door te verkopen aan consumenten. Zo verdienden miners vorig jaar tijdens warme perioden als het ware een flinke cashback.

Advertentie

Misinformatie?

Maar volgens critici zijn de auteurs erg selectief geweest met hun data, waardoor het geen goede weerspiegeling is van de situatie. Daniel Batten, onderzoeker van Bitcoins (BTC) situatie rondom ‘environmental-, social- en governance-factoren’ (afgekort als ESG), heeft het artikel uitgebreid onderzocht.

Hij heeft ontdekt dat de CO2-uitstoot van de bedrijven met gemiddeld 81,7% is overdreven om aan de vermelde emissieniveaus te komen. De gebruikte datasets zouden erg incompleet zijn.

Zo zijn er volgens hem 26 BTC-miners in de VS en in Canada die voor 90% hernieuwbare energie gebruiken. Maar voor het artikel heeft de NYT informatie van slechts 2 van deze miners gebruikt. Batten is ook bekend van eerder onderzoek naar de duurzaamheid van het netwerk. Hij beargumenteerde dat het netwerk juist bijdraagt aan de algehele duurzaamheid van de wereld.

Filosoof, milieuactivist en Bitcoiner Troy Cross kwam tot min of meer dezelfde conclusie. Bitcoin-hoofdonderzoeker van de miner Riot Platforms, Pierre Rochard, verklaart net als Cross dat de data niet objectief lijkt te zijn. Rochard klaagt dat de data die de krant heeft gebruikt (nog) niet volledig publiek is, zodat de berekeningen kunnen worden nagetrokken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie