Simon Bosch Simon Bosch
24/04/2023 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2023 19:01

WEF maakt onverwachts reclame voor crypto mining, noemt bitcoin niet

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
WEF maakt onverwachts reclame voor crypto mining, noemt bitcoin niet

Foto: Poetra.RH / Shutterstock.com

Bitcoin (BTC) maakt als sinds het bestaat gebruik van ‘Proof-of-Work’ (PoW). Dit energie-intensieve consensusmechanisme zorgt tegenwoordig voor een hoop controverse, en milieuactivisten vinden dat het verboden moet worden. Het World Economic Forum (WEF) bevond zich nog niet zo lang geleden ook in dit kamp, maar nu is het opvallend genoeg erg te spreken van crypto mining.

‘Bitcoin halving is het meest bullish scenario ooit voor de BTC koers’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

WEF nu voorstander van crypto mining?

Maar het WEF is een bekende criticus van crypto mining. De internationale organisatie is namelijk groot voorstander van de groene revolutie en beargumenteert dat het belangrijk is om op de planeet te letten. In 2018 bekritiseerde het luid en duidelijk Proof-of-Work en het enorme energietekort dat bitcoin zou veroorzaken. Het huidige financiële systeem en andere consensusmechanismen zoals Proof-of-Stake zouden veel beter zijn.

Maar in een video op haar website beschrijft het WEF hoe een start-up overtollig methaangas in de olie-industrie opvangt en gebruikt voor bitcoin mining. Vaak wordt dit gas afgefakkeld omdat het niet rendabel is om het op te vangen, maar crypto heeft hier verandering in gebracht. De energie kan namelijk ook worden gebruikt om energie mee op te wekken voor crypto mining. Zo gaat het gas toch niet helemaal verloren, en de gedolven tokens (vaak bitcoins) kunnen worden verkocht.

Dit gaat dus lijnrecht tegen het eerdere artikel van het WEF in. In de nieuwe video claimt het dat de opgevangen energie wordt gebruikt ‘om datacentra van energie te voorzien’, maar de hardware die getoond wordt is duidelijk ASIC-mininghardware. ASIC-machines zijn uitsluitend geschikt voor bepaalde vormen van crypto-mining. Wellicht is het WEF dus van zijn eerdere mening afgestapt.

Advertentie

Datacentra laten energiebehoefte groeien

Het bedrijf dat wordt vertegenwoordigd in de video is Crusoe Energy, dat op zijn website schrijft dat het oplossingen heeft voor het affakkelprobleem in de vorm van ‘modulaire datacentra’. Dit kunnen scheepscontainers met crypto-mininghardware zijn, maar ook modules voor Artificial Intelligence en voor wetenschappelijk onderzoek.

Ook constateert het WEF dat datacentra nu nog slechts 1 tot 1,5% van de wereldwijde energiebehoefte vertegenwoordigt, maar tegen 2030 kan dit zijn toegenomen tot 8%. Wellicht kan het opvangen van dit overtollige gas dus een oplossing vormen voor de enorme energiebehoefte die we in de toekomst vermoedelijk gaan zien.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie