Kevin Schijven Kevin Schijven
21/11/2020 15:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/11/2020 15:44

Nederlandse Bitcoin- en Cryptobedrijven krijgen uitstel van DNB, 11 bedrijven nu goedgekeurd

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nederlandse Bitcoin- en Cryptobedrijven krijgen uitstel van DNB, 11 bedrijven nu goedgekeurd

Foto: Harry Beugelink/Shutterstock

Vandaag, 21 november, is de deadline voor Nederlandse cryptobedrijven om goedgekeurd te worden door De Nederlandsche Bank (DNB). Sinds mei dit jaar zijn cryptoaanbieders in Nederland verplicht te registeren bij de financiële toezichthouder. Bestaande cryptobedrijven kregen een half jaar om aan deze registratieplicht te voldoen.

Cryptobedrijven krijgen iets langer de tijd

Er liggen echter nog tientallen aanvragen open bij DNB en de financiële toezichthouder geeft daarom bedrijven die nog niet zijn geregistreerd iets langer de tijd. Dat blijkt uit de antwoorden van minister van Financiën Wopke Hoekstra op de kamervragen van Tweede kamerlid Mahir Alkaya:

DNB heeft op 16 november 2020 aangegeven ernaar te streven om trajecten die niet voor 21 november zijn afgerond, maar waarin de aanvraag op korte termijn aan alle eisen zal voldoen, alsnog snel af te ronden. Dit betekent in de praktijk dat deze partijen hun werkzaamheden niet direct hoeven te staken na 21 november.

Aldus Hoekstra. Hoeveel tijd deze bedrijven precies krijgen is niet bekend. Hoekstra geeft aan dat DNB bereid is om in gesprek te gaan met deze aanbieders. Ook meldt hij dat het hier niet om een formele verlenging gaat, dat zou namelijk langer duren en acht hij onnodig.

De open brief

Onlangs stuurden 25 Nederlandse cryptobedrijven samen een open brief naar DNB waarin ze stelden dat de eisen veel te streng zijn en dat DNB op het laatste moment zelfs nieuwe eisen had toegevoegd.
Hoekstra zegt dat deze eisen gelden voor de gehele financiële sector. Ook zegt hij dat DNB ontkent dat extra eisen zijn toegevoegd in een later stadium. DNB hield in september een webinar waar het enkele voorbeelden presenteerden. Hoekstra zegt dat deze voorbeelden niet om verplichte maatregelen gaan en bedrijven kunnen alternatieve maatregelen voorleggen aan DNB tijdens de registratieaanvraag.
Ook zegt Hoekstra dat de bezwaarprocedure nog openstaat bij DNB of dat bedrijven naar de rechter kunnen stappen als ze het niet eens zijn met de beslissingen.

3 nieuwe goedkeuringen

In de afgelopen paar dagen zijn in ieder geval weer drie bedrijven goedgekeurd door DNB. De volgende drie bedrijven staan nu in het open register. Ten eerste is er BTC Direct:


Ook Happy Coins is nu geregistreerd:


En tevens ontving Bitonic deze week goedkeuring:


Er staat nu 11 cryptobedrijven in het open register van DNB. Naar schatting liggen nog zo’n 28 aanvragen open bij de toezichthouder.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie