Timo Bult Timo Bult
29/01/2021 07:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/01/2021 07:08

Bitcoin (BTC) en meer in beslag genomen door Europol, frauduleuze crypto-training dienst opgerold

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin (BTC) en meer in beslag genomen door Europol, frauduleuze crypto-training dienst opgerold

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De Europese politieorganisatie Europol heeft in samenwerking met de Spaanse politie een frauduleuze crypto trainingsdienst opgerold. Tijdens de actie zouden een groot aantal spullen in beslag genomen zijn en ook crypto, waaronder bitcoin (BTC) en ethereum (ETH).
Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van Europol samen met de Spaanse Guardia Civil en Catalaanse Mossos d’Esquadra. Het bedrijf dat de politie als doelwit had was een in Andorra geregistreerd bedrijf dat crypto trainingen aanbood.
Middels frauduleuze praktijken zijn duizenden mensen wereldwijd opgelicht. Hoe de oplichting er in de praktijk precies uitzag werd niet bekend gemaakt. Maar dat mensen geld verloren hebben is zeker:

“Onder leiding van de Andorrese politie onder gerechtelijke leiding van Specialized Batllia Instruction 2, heeft een operatie in januari geleid tot de arrestatie van zes verdachte fraudeurs tussen de 20 en 34 jaar. De opgepakte verdachten zouden duizenden klanten hebben opgelicht via een investeringsbedrijf. Het bedrijf, gevestigd in Andorra, was gespecialiseerd in trainingen omtrent investeren in cryptocurrencies en andere activa, en zou ook handelsactiviteiten hebben uitgevoerd.”

De politie heeft meerdere spullen in beslag genomen, waaronder €70.000 aan BTC, ETH, ripple (XRP) en omisego (OMG). Daarnaast werden ook bankrekeningen, apparaten en 8 wagens in beslag genomen.
De cryptomarkt is erg gevoelig voor oplichting. Dit vloeit vooral voort uit de onderliggende blockchain technologie. Die zorgt er namelijk voor dat wanneer je je bitcoin verzonden hebt, deze ook echt verzonden is. Er is vervolgens geen manier om je BTC weer terug te krijgen. In het geval van de slachtoffers van deze oplichtingszaak is er in ieder geval weer wat hoop aangezien de politie een aardig bedrag aan crypto teruggevonden heeft.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Advertentie
Advertentie