Roy van Krieken Roy van Krieken
13/12/2022 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2022 15:30

FTX ex-CEO SBF opgepakt na aanklacht voor fraude

Nieuws

Foto: Tiko Aramyan/Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje. De voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, is gisteren op de Bahama’s door de politie opgepakt, dat meldt de New York Times Dit zou zijn gebeurd op verzoek van de Amerikaanse overheid. Hij wordt onder meer verdacht van het plegen van fraude en zelfs het witwassen van geld. 

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX ex-CEO SBF in de boeien

Naar aanleiding van de catastrofale ondergang van FTX hebben verschillende instanties in de VS, waaronder de Securities and Exchange Commission (SEC) en het Ministerie van Justitie, onderzoeken geopend. Inmiddels is bekend dat in ieder geval de SEC ook een strafrechtelijke vervolging van SBF wil.

De Amerikaanse toezichthouder beschuldigt SBF van het plegen van grootschalige fraude. Mocht SBF in de rechtbank ook worden veroordeeld dan hangt hem een celstraf van tot wel 20 jaar boven het hoofd. Zo ver is het echter nog niet natuurlijk.

“De Securities and Exchange Commission heeft Samuel Bankman-Fried vandaag beschuldigd van het opzetten van een plan om beleggers in FTX Trading Ltd. (FTX) op te lichten. (FTX),” zo luidt een officieel statement van de SEC.

De SEC klaagt de FTX CEO aan

Volgens de SEC heeft FTX zich jarenlang schuldig gemaakt aan het frauderen van klanten, terwijl zij naar buiten een beeld van vertrouwen naar buiten brachten. FTX zou klanten hebben misleid met mooie praatjes. Daarnaast werd niet duidelijk gemaakt wat de relatie van FTX was met zusterbedrijf Alameda Research. Gebruikerstegoeden werden van FTX naar Alameda overgeheveld, zonder dat klanten hiervan op de hoogte werden gesteld.

“We beweren dat Sam Bankman-Fried een kaartenhuis bouwde op een fundament van misleiding terwijl hij beleggers vertelde dat het een van de veiligste gebouwen in crypto was,” zei SEC-voorzitter Gary Gensler. “De vermeende fraude gepleegd door de heer Bankman-Fried is een dringende eis aan crypto-platforms dat ze in overeenstemming moeten komen met onze wetten.”

Hoewel SBF door de politie op de Bahama’s in hechtenis werd genomen, is het aannemelijk dat hij binnenkort zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en hier zijn proces zal volgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie