Kevin Schijven Kevin Schijven
09/10/2020 13:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/10/2020 13:15

Nieuwe richtlijnen Amerikaanse justitie: 'Bitcoin (BTC) en crypto kunnen samenleving fundamenteel veranderen'

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuwe richtlijnen Amerikaanse justitie: 'Bitcoin (BTC) en crypto kunnen samenleving fundamenteel veranderen'

De US Attorney General (AG), de Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd omtrent cryptocurrencies als bitcoin (BTC) op 8 oktober:


In het document, genaamd Cryptocurrency: An Enforcement Framework, worden voornamelijk de mogelijke gevaren omtrent de crypto-markt beschreven. Het Amerikaanse minister van Justitie (DoJ) erkent potentie van de technologie, maar beweert dat deze vooral misbruikt wordt voor illegale doeleinden.

Cryptocurrency is een technologie die de manier waarop mensen met elkaar omgaan en hoe we de samenleving organiseren fundamenteel kan veranderen. Ervoor zorgen dat het gebruik van deze technologie veilig is en onze openbare veiligheid of onze nationale veiligheid niet in gevaar brengt, is van vitaal belang voor Amerika en zijn bondgenoten.

Aldus Barr. Volgens het document worden cryptocurrencies vooral gebruikt voor het aanschaffen van illegale goederen, voor de ondersteuning van terrorisme, voor witwaspraktijken, belastingontduiking, fraude, chantage en afpersing.
Dat deze illegale activiteiten nog veel meer met fiatvaluta worden uitgevoerd, wordt natuurlijk niet benoemd, noch het feit dat transacties op de blockchain juist gemakkelijker zijn te volgen dan met contant geld.

Ondanks het relatief korte bestaan speelt cryptocurrency-technologie inderdaad een rol bij veel van de belangrijkste criminele en nationale veiligheidsbedreigingen waarmee de Verenigde Staten worden geconfronteerd.

Het document is opgesplitst in drie secties. Het eerste gedeelte gaat over de technologie en hoe deze illegaal gebruikt wordt, het tweede deel over de wetgeving en de toezichthouders, en het derde deel over de uitdagingen en mogelijke strategieën om deze problemen op te lossen.

Om de openbare veiligheid te bevorderen en de nationale veiligheid te beschermen, zullen alle belanghebbenden, van de particuliere sector tot regelgevende instanties, gekozen functionarissen en individuele gebruikers van cryptocurrency, maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat cryptocurrency niet wordt gebruikt als een platform voor illegaliteit. Inderdaad, om cryptocurrency zijn echt transformatieve potentieel te laten realiseren, is het absoluut noodzakelijk dat deze risico’s worden aangepakt.

Vooral zogeheten privacy coins worden bekritiseerd. Altcoins als zcash (ZEC), monero (XMR) en dash (DASH) zouden volgens het document namelijk zeer indicatief zijn van mogelijk crimineel gedrag.
De laatste tijd treden steeds meer overheidsinstanties weer hard op tegen de crypto-markt. De bovenstaande publicatie volgt na de aanklacht van cryptocurrency-exchange BitMEX door de DoJ en de SEC. Ook John McAfee werd onlangs opgepakt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie