Kevin Schijven Kevin Schijven
04/11/2020 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/11/2020 07:04

Verenigde Naties raadt blockchain-technologie aan om corruptie en criminaliteit te bestrijden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Verenigde Naties raadt blockchain-technologie aan om corruptie en criminaliteit te bestrijden

David Robinson, een anti-corruptie adviseur bij de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), zegt dat blockchain-technologie kan helpen bij het bestrijden van corruptie en criminaliteit, vooral in landen als Kenia. Dat meldt Nation Africa op 3 november:


De publicatie meldt dat volgens auditrapport de grootste corruptie loophole in Kenia het manipuleren is van overheidssystemen en transacties die ervoor zorgen dat de kosten voor zakendoen enorm zijn gestegen.

Wanneer corruptie gaat over een vertrouwensbreuk, wordt een technologie die het vertrouwen versterkt een aantrekkelijke oplossing voor openbare projecten. In het tijdperk van de 4e industriële revolutie is online vertrouwen een belangrijke troef voor transacties tussen vreemden en het opbouwen van vertrouwen in de overheid.

Aldus Robinson. De adviseur zegt dat oplossingen gebaseerd op blockchain-technologie een volledige traceerbaarheid van transacties kunnen bieden waardoor bijvoorbeeld openbare registers beveiligd kunnen worden tegen vervalsing.

Blockchain-technologie wordt aantrekkelijk voor de wereldwijde gemeenschap en internationale organisaties omdat het een hulpmiddel is dat mogelijk kan worden gebruikt om corruptie te voorkomen en openbare registers te beschermen tegen fraude en geknoei.

Tevens vermindert de technologie illegale geldstromen, versterkt het herstel van gestolen activa en vermindert het omkoping. Dat biedt vervolgens een nieuw niveau van veiligheid, integriteit en betrouwbaarheid, zegt Robinson. Ook worden tussenpersonen overbodig waardoor willekeurige discretie wordt verminderd, voegt de adviseur eraan toe. Met blockchain-technologie kunnen transacties ook worden gevolgd door wetshandhavers en auditors.
Dat staat lijnrecht tegenover wat veel mensen nog over cryptocurrencies als bitcoin (BTC) denken. Ook in Nederland zijn dit jaar zeer strenge regels ingevoerd omtrent de crypto-handel vanwege zorgen om criminaliteit. Dit terwijl blockchain-technologie volgens de VN juist voor meer transparantie kan zorgen en een afname van corruptie en criminaliteit.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie