Erik Juffermans Erik Juffermans
28/03/2023 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/03/2023 14:00

Binance opnames nemen fors toe na CFTC aanklacht

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance baas reageert op geruchten over bitcoin dump

Foto: Iryna Budanova/Shutterstock

Binance staat deze week in de spotlight in crypto land, maar helaas niet in de positieve zin. De grootste crypto exchange ter wereld wordt namelijk door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aangeklaagd. Op maandag werd er in reactie op dit nieuws 635 miljoen dollar aan crypto van het platform afgehaald. Dat blijkt uit data van Dune Analytics.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Binance hangt in de touwen

Volgens de CFTC maakt Binance zich schuldig aan meerdere overtredingen. Onder andere het illegaal aanbieden aan diensten aan klanten in de Verenigde Staten. Ook zou Binance schuldig zijn aan marktmanipulatie. De claims worden door de CEO van Binance, Changpeng “CZ” Zhao, ontkent.

Klanten van de exchange voelen de bui al hangen, en lijken voor de zekerheid hun assets van het platform te halen. Deze reactie is geen verrassing, en de kans is groot dat dit de komende dagen door zal gaan zolang de commotie aanhoudt. 

Een paar maanden geleden deed zich een zelfde situatie voor bij de crypto exchange. Op 13 december vorig jaar werd er binnen 24 uur maar liefst 1,6 miljard dollar van het platform gehaald. De reden was toen het nieuws dat Binance zijn reserves niet op orde zou hebben.

Binance is inmiddels een stuk transparanter over de details wat betreft de reserves. Volgens de laatste inzage heeft de exchange 63 miljard dollar aan reserves in handen. Voorlopig zou het de opnames zonder moeilijkheden moeten kunnen verwerken. Assets van gebruikers zijn daarnaast volgens de exchange ten alle tijden één op één gedekt.

Vertrouwen in exchanges neemt af

De ondergang van het voormalige FTX heeft een hoop vertrouwen doen verdampen in gecentraliseerde exchanges (CEX). Deze ontwikkeling zag de interesse in decentralised finance (DeFi) juist groeien. DeFi is de enige sector binnen crypto die in 2022 een significante groei doormaakte.

De aanval van de CFTC op Binance is de zoveelste klap die de CEX industrie ondergaat sinds de ondergang van FTX. Eerder dit jaar werden ook al de exchanges Kraken en Coinbase het doelwit van Amerikaanse toezichthouders. De kans is groot het marktaandeel van de DeFi sector in de nasleep van de huidige Binance commotie alleen maar zal toenemen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie