Timo Bult Timo Bult
06/02/2021 14:36 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/02/2021 14:36

Bitcoin (BTC) ETF kan juist tot koersstijging leiden, in tegenstelling tot wat JPMorgan eerder claimde

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) ETF kan juist tot koersstijging leiden, in tegenstelling tot wat JPMorgan eerder claimde

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Een bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) zou de koers naar beneden kunnen drukken, dat stelde Amerikaanse bank JPMorgan in januari. Maar is dat wel zo? Een crypto hedgefonds uit het Verenigd Koninkrijk denkt daar anders over en weerlegde onlangs de claims van de Amerikaanse bank.
JPMorgan stelde destijds dat zodra er een ETF wordt goedgekeurd, dit investeerders bij Grayscale weg kan trekken. Een ETF is een op de beurs verhandeld fonds dat vooral grote investeerders een gemakkelijke manier geeft om in bitcoin te investeren. Doordat zo’n ETF investeerders bij de fondsen van Grayscale wegtrekt, zou dit de premium van Grayscale’s bitcoin trustfonds (GBTC) omlaag drukken. Volgens JPMorgan zal dit uiteindelijk tot een daling van de bitcoin koers leiden.
Het hedgefonds in kwestie, Tyr Capital SP, heeft grondig onderzocht of deze claims wel kloppen. Zij stellen nu dat “er geen bewijs is dat een daling van de GBTC Premium tot een negatieve beweging op de korte termijn zal leiden.” In het rapport dat met Cointelegraph is gedeeld staat onder andere:

“We hebben geen aanwijzingen gevonden dat het aanbod afkomstig van de ‘nieuwe’ aandeelhouders de premie op een zinvolle manier beïnvloedt. […] We hebben daarentegen aanwijzingen gevonden dat aanbod afkomstig van bestaande of ‘oude’ aandeelhouders een negatieve invloed heeft op de premie (in feite ‘front running’ of een soort korting op het effect dat de ‘nieuwe’ aandeelhouders uiteindelijk zullen hebben).”

In andere woorden, een verlaging van de premie zou juist kunnen leiden tot een stijging van de bitcoin koers, aldus onderzoek Nick Metzidakis. De onderzoeker verwacht dat zodra een ETF wordt goedgekeurd Grayscale hier wel wat van zal merken. Het zal waarschijnlijk zijn marktaandeel kleiner zien worden. Wel verwacht hij dat de fondsen van Grayscale zullen blijven groeien.
Al met al zou een goedkeuring van een ETF goed nieuws zijn. “Institutionele adoptie van bitcoin kan alleen maar positief uitpakken voor de prijs van bitcoin,” aldus Metzidakis.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie