Timo Bult Timo Bult
08/01/2023 12:09 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2023 12:09

Crypto Rewind week 1: Bitvavo nieuws, breken kwantumcomputers crypto?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Rewind week 1: Bitvavo nieuws, breken kwantumcomputers crypto?

Foto: Dragon Claws/Shutterstock

De eerste week van het nieuwe jaar zit erop. Wat stond deze week centraal in het crypto nieuws? In deze Crypto Rewind blikken we terug op het grootste en interessantste nieuws. Uiteraard komt bitcoin (BTC) voorbij, maar ook de dreiging van kwantumcomputers en natuurlijk de situatie bij Bitvavo.

Bitcoin halving binnen handbereik: nog 1 maand tot belangrijke dag
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Kwantumcomputers kunnen crypto kraken

Een van de woorden die menig crypto-investeerder angst inboezemt is “kwantumcomputer.” Dat komt omdat blockchain en crypto afhankelijk zijn van het versleutelen van data. Door data te versleutelen wordt het mogelijk om op een gedecentraliseerde manier bij te houden wie hoeveel waarde bezit. Het is daarmee onmogelijk voor bijvoorbeeld hackers om deze transactiedata aan te passen.

Kwantumcomputers kunnen roet in het eten gooien. Dit type computer zou namelijk de onmogelijk te kraken versleutelde data kunnen breken. Volgens Chinese onderzoekers zou dat al op de korte termijn kunnen. Meer lezen over dit nieuws doe je hier. Dit betekent overigens niet dat je nu al hoeft te vrezen voor je crypto. Onder andere Ethereum oprichter Vitalik Buterin heeft als doel gesteld om blockchain “kwantumcomputerresistent” te maken. Kortom, het is een wapenwedloop die nog gaande is.

Advertentie

Bitvavo nieuws over Genesis

Dan naar de Nederlandse exchange Bitvavo. Deze week kwam naar buiten dat het crypto-leenplatform Genesis mogelijk faillissement aan wil vragen. Bitvavo krijgt nog honderden miljoenen euro’s van dit platform en een faillissement zou de situatie mogelijk dus nog ingewikkelder maken. Kort na dit nieuws reageerde de Nederlandse cryptobeurs.

Het zegt dit mogelijke faillissement in de context van de onderhandelingsstrategie te plaatsen. “Het is niet ongewoon dat in het proces van onderhandeling, partijen de druk op elkaar verhogen.” Tevens benadrukt Bitvavo opnieuw dat het garant staat voor mogelijke verliezen. Mocht Genesis inderdaad ten onder gaan en Bitvavo ziet niets terug van de schuld, dan zouden klanten hier niets van merken.

Ben je het overzicht over deze situatie een beetje kwijt? Lees hier hoe de zaken er nu voorstaan.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin prijs: Het oeverloze wachten is begonnen

Ten slotte kijken we kort naar de bitcoin prijs. In deze eerste week was te zien dat BTC door de weerstandszone bij $16.700 wist te breken. Vervolgens vond een verdere stijging richting de volgende weerstand bij $17.000 plaats. Nadat de ‘FOMC minutes‘ werden gepubliceerd zakte de koers echter in een snelle beweging terug.

De $16.700 hield stand en dit weekend is bitcoin weer richting de $17.000 gestegen. Op het moment van schrijven handelt bitcoin op een prijs van $16.936 op crypto exchange Binance.

Deze bewegingen vinden natuurlijk op de extreem korte termijn plaats en zeggen weinig over een mogelijk herstel. In een recente analyse wordt gesteld dat de markt is weggezakt in een diepe winterslaap. Het volume is laag, er is weinig vertrouwen en de vooruitzichten voor de korte termijn zijn daarom nog altijd negatief.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie