Home Cryptocurrencies Dash (DASH)

Dash (DASH)

92,29
dash

Dash (DASH)

Voor de mensen onder ons die al langer met cryptocurrencies bezig zijn zal Dash (DASH) geen onbekende coin zijn. Maar was is Dash? Is dit een nieuwe Bitcoin? Nou, soort van. Dash werd ontwikkeld als tweede generatie cryptocurrency om struikelblokken die gepaard gaan met eerste generatie cryptocurrencies zoals Bitcoin uit de weg te ruimen. ‘Dash’ is een afkorting van ‘Digital cash’ en dat is eigenlijk precies wat het is. Met Dash zijn transacties onmiddellijk en privé. Ondanks Dash lijkt op Bitcoin zijn er voordelen die later beschreven zullen worden.

Dash

Dash zag het licht in januari 2014 als alternatief voor Bitcoin. Toentertijd heette de coin ‘Darkcoin’ en was het in essentie een ‘fork’ van Bitcoin. Dit betekent dat de code van Dash heel erg veel leek op die van Bitcoin. Het grootste verschil tussen Dash en Bitcoin is dat de transacties van Dash vrijwel onmiddellijk verlopen. Dit duurt bij Bitcoin nog gemiddeld 10 minuten. In zekere zin kondigde Dash hiermee een nieuw tijdperk aan voor investeerders door praktische internationale betalingen te realiseren. Dash kan bijna kosteloos en bijna onmiddellijk overal ter wereld naar toe gestuurd worden. Daarbij is het gemakkelijk om Dash om te zetten in een lokale valuta.

Dash specificaties 

Protocol Proof of work (mining) + Masternodes
Algoritme X11
Totaal aantal 18.900.000
Gem. transactie tijd 1 seconde – 10 minuten
Gem. blocktime 2 minuten en 40 seconden

Kenmerken van Dash

Als we een kijk onder de motorkap van Dash nemen is dit project een technologische voorloper te noemen met snelle uitrol van nieuwe innovaties. De ontwikkelaars achter Dash staan zelfs bekend om hun pionierende rol als het aankomt op een aantal technologische hoogstandjes. Zo was Dash het eerste cryptocurrency project met een om privacy draaiend transactie-systeem, de eerste met vrijwel onmiddellijke betalingen, en de eerste met een zogenaamd duurzaam, decentraal, zelfvoorzienend financierings- en governancemodel.

Het team achter Dash

Dash heeft één van de grotere teams binnen blockchain wereld. Momenteel werken er namelijk meer dan 50 mensen aan het Dash project die voor het grootste deel afkomstig zijn van bekende Amerikaanse techbedrijven.

Masternodes

Het zelfvoorzienende financieringsmodel werd net al even genoemd en wordt door Dash toegepast naast het traditionele proof-of-work (PoW). Gebruikers worden niet alleen beloond voor het oplossen van blocks, maar ook voor het runnen en onderhouden van speciale servers die Dash masternodes noemt.

Masternodes bieden de benodigde infrastructuur in het netwerk van Dash. Mensen die zich hebben ingelezen in blockchain netwerken zijn wellicht bekend met het single-tier netwerk van Bitcoin. Hierbij verzenden gebruikers transacties naar het Bitcoin netwerk en als miners een nieuw block aanmaken, nemen ze alle nieuwe transacties mee in de aanmaak. Elk block dat wordt aangemaakt en toegevoegd aan de blockchain wordt beschouwd als geverifieerd. Transacties binnen een block worden echter pas volledig vrijgegeven en onomkeerbaar beschouwd wanneer er tenminste zes bevestigingen zijn ontvangen. Zo kan het in totaal 10 minuten duren om een Bitcoin block te bevestigen en zelfs een uur om Bitcoin transacties te bevestigen.

Dash maakt gebruik van een two-tier netwerk. De eerste laag van het netwerk werkt op dezelfde manier als Bitcoin, zoals hierboven beschreven: miners lossen blocks op en registreren transacties op de blockchain. De tweede laag van het netwerk biedt extra functies zoals directe transacties (InstantX), privé transacties (Darksend) en een gedecentraliseerd onderhouds- en financieringsmodel. Elke gebruikers kan een masternode uitvoeren, mits deze minimaal 1000 DASH in bezit heeft. Dash heeft hiervoor gekozen om zogenaamde Sybil-aanvallen op het netwerk te voorkomen. De 1000 DASH is verder niet vergrendeld of verbruikt.  

Officiële video uitleg

92,29
dash

Dash (DASH)

Dash Pagina's
Dash Bronnen
Dash Nieuws