Ripple nieuws

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Pagina 1 of 27 1 2 27
ADVERTENTIE
ADVERTENTIE

Wat is XRP?

XRP is de cryptocurrency die is bedacht door de makers van de XRP Ledger (XRPL). Het is één van de grootste cryptocurrencies. De gebruikte distributed ledger, de XRP Ledger, is al sinds juni 2012 operationeel. Dat maakt het één van de oudste cryptovaluta. XRPL.org, de officiële ontwikkelaars-website van de XRP Ledger, constateert ietwat laconiek dat het doel was om een betere versie van Bitcoin te maken.

De ontwikkelaars benadrukken dat Bitcoin zijn beperkingen heeft, en dat de XRPL uitstekend geschikt moet zijn voor betalingen en een stuk energie-efficiënter moet zijn. De native token van de XRPL is XRP. Hiervan zijn er 100 miljard van gemaakt, en opvallend is dat dit een harde limiet is. Er kunnen er dus niet meer worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij Bitcoin en (momenteel) Ethereum. De erg geringe transactiekosten worden verbrand, wat betekent dat XRP deflatoir is en dat de tokens langzaam steeds zeldzamer worden.

We moeten benadrukken dat XRP niet hetzelfde is als Ripple. XRP is de cryptocurrency, Ripple is één van de meest belangrijke bedrijven als het gaat om de ontwikkeling van gebruiksdoelen en een ecosysteem voor XRP. Vroeger heette XRP inderdaad Ripple, maar om onduidelijkheid te voorkomen over wat nou wat is is later besloten om de cryptovaluta uitsluitend ‘XRP’ te noemen.

Cryptovaluta bestaan vaak met name vanwege het financiële aspect, vandaar het achtervoegsel valuta natuurlijk. Voor XRP geldt dit nog meer, omdat deze token met name gericht is op financiële bezigheden. Het doel is om hem voornamelijk te gebruiken voor het doen van transacties tussen valuta op foreign exchange-markten (forex-markten). Dit kan een stuk sneller en efficiënter, daarom werkt het bedrijf Ripple er hard aan om XRP bij dit soort partijen aan de man te brengen. De lage transactiekosten en de energie-efficiëntie spelen een belangrijke rol bij het gebruiksdoel.

XRP nieuws

Het gebruiksdoel van XRP is dus nogal groot, en dat zien we ook wel terug in de marktwaarde. XRP is al jaren steevast een large-cap altcoin en is nog nooit van deze troon gestoten. Het is dus allesbehalve een memecoin, en dat zie je terug in het nieuws. Een aardig deel van het XRP-gerelateerde nieuws gaat over instituten.

De XRP Community gebruikt al jaren de uitspraak ‘flip the switch’, wat inhoudt dat de gemeenschap ervan uitgaat dat XRP gebruikt gaat worden door financiële instituten voor het verhandelen van fiat-valuta. Daar is een hogere prijs voor nodig, en de community denkt dat de prijs in één keer hard en onaangekondigd zal stijgen. Dit zou moeten komen doordat instituten nu nog fiat-valuta gebruiken bij internationale betalingen, maar dat zou in de toekomst volgens aanhangers XRP worden. Of dit in de praktijk ook het geval zal zijn of dat het niet meer is dan een urban legend valt nog te bezien. De prijs van de token ligt al sinds de all-time high begin 2018 en 2022 tussen de 2 euro en ongeveer 15 eurocent, afhankelijk van de exchange.

Ripple Rechtszaak

Eén van de meest opvallende eigenschappen van deze cryptocurrency is dat hij te leiden heeft onder een rechtszaak die de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aangespannen tegen Ripple. Het bedrijf zou namelijk XRP als een ongeregistreerde security (een aandeel) hebben verkocht, wat illegaal is. Op het moment van schrijven loopt de rechtszaak nog steeds en ontdekken we vaak sappige details. Daarom heeft een flink deel van het nieuws rondom Ripple en de cryptocurrency XRP te maken met de rechtszaak.

De rechtszaak heeft niet alleen betrekking op XRP. Ook je andere investeringen kunnen er onder lijden. Als de SEC de zaak wint, dan gelden de argumenten namelijk ook voor veel andere cryptocurrencies. Een overwinning kan dus grote gevolgen hebben voor Ethereum (ETH), andere altcoins en zelfs indirect op Bitcoin (BTC).

Betrouwbaar nieuws

In de wereld van cryptocurrencies vliegt de tijd. De ontwikkelingen gaan ongelofelijk hard en de marktwaardes van de coins zijn vergeleken met de rest van de financiële wereld zo enorm klein dat ze enorm volatiel zijn. Waar een crash van 10% op aandelen niet prettig is, is dit in de wereld van crypto’s zowat aan de orde van de dag. Crashes van 50% of zelfs meer kunnen meerdere keren per jaar voorkomen, terwijl dat in het geval van aandelen een ramp genoemd zou worden. Feitelijk, betrouwbaar en vlot nieuws rondom de asset-klasse is dus uiterst belangrijk. Gelukkig is dat precies het doel van Crypto Insiders. Hier lees je over alles wat je moet weten over ‘s werelds jongste en meest innovatieve asset-klasse.