Ethereum, gebaseerd op blockchain, is meer dan alleen een digitaal betaalmiddel. Lees en leer over Smart Contracts, dApps en Ethereum Enterprise Alliance, Vitalik Buterin en meer.
Zoals al eerder vermeld in het overzicht, werd Ethereum in 2013 bedacht door Vitalik Buterin, die in 2012 mede-oprichter was van Bitcoin Magazine. De eerste koers van Ethereum werd vastgesteld op 0,31 dollar per ether tijdens de Initial Coin Offering (ICO) in augustus 2014. Met deze ICO haalde Ethereum in totaal 16 miljoen dollar op. Vervolgens duurde het tot 30 juli 2015 voordat de eerste versie van Ethereum, genaamd “Frontier,” live ging. Inmiddels is Ethereum uitgegroeid tot het platform waarop Decentralized Finance (DeFi) en NFTs definitief zijn doorgebroken.
Op het moment van schrijven zijn er meer dan 192 miljard dollar aan totale waarde opgesloten in DeFi-protocollen. Ethereum speelt hierin een dominante rol, met meer dan 60% van deze waarde op zijn platform. De totale waarde opgesloten in DeFi-protocollen op de Ethereum blockchain bedraagt momenteel ongeveer 117 miljard dollar.
Daarnaast zijn NFTs populairder dan ooit met beroemdheden als Snoop Dogg, Memphis Depay, Justin Bieber en vele anderen die meedoen aan de hype. De opkomst van DeFi en NFTs hebben er samen voor gezorgd dat de ethereum koers de afgelopen jaren flink is gestegen. Op het moment van schrijven betaal je ongeveer 2580 euro voor 1 ether. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van de ICO-waarde van 0,31 dollar.
In hoeverre de ethereum koers de komende jaren blijft presteren zoals in het verleden hangt af van het succes van het platform. Als mensen de Ethereum blockchain blijven gebruiken voor DeFi, NFTs en mogelijke andere toepassingen, dan kan de koers zomaar richting nieuwe records gaan. In principe zijn de mogelijkheden op Ethereum eindeloos, maar dat kan ook de valkuil zijn. Meer gecentraliseerde concurrenten als Solana en BNB bieden dezelfde toepassingen aan met hogere snelheden. Het is uiteindelijk aan de markt om een keuze te maken tussen de decentralisatie van Ethereum en de snelheid van projecten als Solana en BNB.
De ETH koers beweegt voortdurend
Volatiliteit is inherent aan cryptocurrencies en de ethereum koers is daarop geen uitzondering. De ethereum prijs is voortdurend in beweging en maakt op dagelijkse basis grote sprongen. Met name voor beginners kan die extreme volatiliteit emotioneel zwaar zijn. Het is niet ondenkbaar dat de ethereum koers op de eerste dag van je avontuur een stevige klap krijgt. De prijs van ethereum is puur en alleen het resultaat van vraag en aanbod. Tegenwoordig kun je op honderden beurzen over de hele wereld ethereum kopen en verkopen. Als er reden is voor paniek, denk bijvoorbeeld aan de corona-crash van maart 2020, kan dat spel van vraag en aanbod voor een enorme koersval zorgen. Mensen roepen weleens dat de markt voor cryptocurrencies de enige echte vrije markt ter wereld is. In tegenstelling tot aandelen draait de cryptomarkt 24 uur per dag en 7 dagen per week. Terwijl je aandelen alleen kunt kopen en verkopen tijdens kantooruren. Daarnaast zit er een mechanisme in aandelenbeurzen die de handel letterlijk stopzetten als er in korte tijd grote dalingen optreden. Als aandelen met 7 procent dalen ten opzichte van de slotkoers van de vorige handelsdag, dan pauzeert de handel voor 15 minuten. Daarna gebeurt hetzelfde bij 13 procent en nogmaals bij 20 procent. Die stops moeten ervoor zorgen dat mensen hun rust weten te herpakken en niet in complete paniek al hun aandelen verkopen. Dat zou immers de houdbaarheid van het reeds fragiele financiële systeem in de problemen kunnen brengen. Ethereum en de rest van de cryptomarkt kent die ingebouwde beveiliging niet. Als iedereen morgen besluit om al zijn ethereum te verkopen, dan wordt de markt geen moment gepauzeerd. Het grappige is dat je de cryptomarkt vaak als eerste naar beneden ziet duiken om de bodem te bereiken. Maar daarna ook als eerste weer omhoog ziet gaan. Tijdens de corona-crash van maart 2020 bereikte de cryptomarkt eerder dan de aandelenmarkt de bodem, maar waren we ook eerder weer begonnen aan de opleving.
Ethereum koers in euro’s bekijken
De meest eenvoudige manier om de ethereum koers te volgen is via websites die live-grafieken van de koers aanbieden. Een grote speler in deze arena is Tradingview.com waar je van bijna iedere financiële asset ter wereld live-grafieken kunt vinden. Je kunt hier de ethereum koers ten opzichte van de euro, maar ook de dollar en zelfs bitcoin en andere cryptocurrencies vinden. De bovenstaande grafiek is een weergave van de ethereum koers in euro’s. Je kunt in de grafiek spelen met het tijdsframe of indicatoren uit de technische analyse toevoegen. Door het tijdsframe aan te passen kun je heel erg inzoomen op de laatste minuten of, compleet het tegenovergestelde, de hele koersgeschiedenis van ethhereum in beeld nemen. Verder kun je indicatoren toevoegen als bewegende gemiddelden, maar kun je zelf ook steun- en weerstandslijnen trekken om de trend te bepalen.
Ethereum 2.0
De open-source ontwikkeling van de grote update van Ethereum naar Ethereum 2.0 is op dit moment onderweg. Het grote doel van de update is om de transactiedoorvoer van het netwerk te verhogen van 15 transacties per seconde naar tienduizenden transacties per seconde. Het doel is om met Ethereum 2.0 het werk op te splitsen in heel veel kleine blockchains die parallel aan elkaar lopen. Dit wordt ook wel sharding genoemd. Al die shards delen vervolgens een Proof-of-Stake blockchain met elkaar. Zodat iemand die met één shard probeert te knoeien uiteindelijk in de problemen komt op de Proof-of-Stake blockchain. Wat de aanvaller in theorie veel meer kost dan het hem of haar oplevert. “Fase 0” van Ethereum 2.0 is op 1 december 2020 live gegaan. Dit is de zogenaamde Beacon Chain die als centraal coördinatiepunt en de consensus hub van Ethereum 2.0 moet dienen. “Fase 1” ook wel bekend als “The Merge” moet de Beacon Chain samenvoegen met het huidige Ethereum netwerk. Deze update staat op de planning voor het tweede kwartaal van 2022 en komt er dus al redelijk snel aan. Als laatste staat “Fase 2” op het programma. Waarbij het eerder genoemde sharding actief moet worden. Waarbij de huidige Ethereum 1.0 blockchain ook een shard van Ethereum 2.0 wordt. De zogenaamde shards verspreiden de lading van het netwerk over 64 verschillende chains. De verwachte release-datum van “Fase 2” is tot nog toe ergens in 2023.
De geschiedenis van de ethereum koers
Als laatste is het tijd voor een stukje geschiedenis. De eerste bekende ethereum koers is die van de ICO van 0,31 dollar in augustus 2014. Het duurde daarna tot mei 2016 voordat de totale marktwaarde van ethereum 1 miljard dollar bereikte. Waarmee de prijs per ethereum op 10 dollar kwam te liggen. Investeerders die zo slim waren om aan de ICO mee te doen stonden op dat moment al op een winst van 3200 procent. Eén maand later in juni 2016 vond de veelbesproken DAO-hack plaats. Waarbij er voor 55 miljoen dollar aan ether uit een smart contract gestolen werd. Hierna stortte de koers van ethereum kortstondig in en ontstond er een ruzie die resulteerde in een hard fork en de geboorte van Ethereum Classic. Al zou je kunnen zeggen dat het huidige Ethereum daar geboren werd, aangezien Ethereum Classic verderging met de chain waarom de DAO-hack plaatsvond. Waar je begin 2017 nog ethereum kon kopen tegen een koers van 8 dollar per stuk, was daar aan het einde van het jaar geen sprake meer van. In mei tikte de ethereum koers de 100 dollar per stuk aan en in januari 2018 zelfs een koers van 1432 dollar. Daarna kwam de lange cryptowinter en zakte de koers terug tot 84 dollar. Daarna duurde het tot de laatste maanden van 2020 en het begin van 2021 voordat we echt weer aan een nieuwe bullrun begonnen. Waarbij de koers van ethereum in 2021 uiteindelijk doorschoot tot het voorlopige hoogtepunt van 4.865 dollar. Wil jij meer weten over de koersen van andere cryptocurrencies? Lees dan hier over de bitcoin koers, de cardano koers, de solana koers of de ripple koers.
Market Cap (USD)
———-
Circulating Supply
———-
24H volume (USD)
———-
0,00%
Max Supply
0,00 —, —
Valuta rekenmachine
—
Vind de voordeligste Ethereum deal
Trending Ethereum nieuws
Ethereum klaar voor rally, vergelijkbaar met de 390% groei van XRP