Kennisbank

Kennisbank

Wat zijn non-fungible tokens (NFT)?

Non-fungible tokens (NFT’s), je hebt ze vast en zeker wel eens voorbij zien komen in een nieuwsartikel op Crypto Insiders. Dit type crypto tokens worden steeds populairder en dat is niet gek. Deze tokens stellen mensen namelijk in staat om een aantal hele interessante dingen te doen! Op deze pagina kom je te weten wat NFT’s zijn, hoe ze werken en wat populaire NFT-projecten zijn.

Navigeer snel naar…

  Techniek

  Laten we beginnen met de eerste twee vragen; wat is een NFT en hoe werken ze? Een NFT is een crypto token die uniek is. Als je 1 bitcoin ruilt voor 1 andere bitcoin, dan is de bitcoin die je nu hebt eigenlijk hetzelfde als de bitcoin die je eerst had. Dit noemen we fungibility. Non-fungibility betekent daarentegen dat de tokens niet direct om te wisselen zijn voor een ander. Ze zijn namelijk uniek.

  Door een unieke hashcode aan een NFT te linken, kan middels de transactiegeschiedenis op de blockchain worden bewezen dat jij ook daadwerkelijk de eigenaar bent van zo’n digitaal crypto token. Op de blockchain wordt namelijk geregistreerd tussen wie een transactie plaatsvindt. Deze transactie kan onmogelijk worden aangepast en kan volledig worden herleid tot aan het moment dat de NFT werd aangemaakt. 

  Dit klinkt misschien allemaal wat saai en technisch en je vraagt je wellicht af wat je in de praktijk hieraan hebt. Nou, best veel! In de volgende sectie kijken we naar de geschiedenis. Daarna laten we je een aantal toepassingen zien waarin NFT’s van revolutionaire betekenis zijn. We kijken naar digitale kunst, maar ook andere potentiële toepassingen zoals de overdracht van een huis.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van blockchain-technologie begint al begin jaren ‘90 toen het idee voor een digitale ketting van data voor het eerst werd uitgestippeld door Stuart Haber en W. Scott Stornetta. Vervolgens werd Bitcoin (BTC) in 2008 geboren waarmee de cryptomarkt officieel het licht zag. Maar het zou pas bijna 10 jaar later zijn dat de eerste NFT’s op de markt verschenen.

  In juni 2017 werd CryptoPunks als een van de eerste NFT-projecten gelanceerd op Ethereum. CryptoPunks zijn digitale poppetjes die ieder uniek zijn en specifieke eigenschappen hebben. Vandaag de dag kunnen deze CryptoPunks nog steeds gevonden worden op NFT-marktplaatsen. Dit project bleek het startschot te zijn voor de NFT-gekte die losbarstte na de lancering van CryptoKitties.

  CryptoKitties lijken op CryptoPunks. CryptoKitties gingen echter viral waardoor sommige van deze digitale wezens destijds voor soms meer dan een ton over de toonbank gingen. De duurste CryptoKitty ooit was Founder Cat #18. Die werd in 2017 verkocht voor 253 ETH, wat op moment van schrijven bijna een half miljoen euro waard is.

  Na CryptoKitties kalmeerde de hype rondom NFT’s weer enigszins om in 2021 weer volledig op te bloeien. Meerdere grote kunstenaars, artiesten en andere beroemdheden lanceerden hun eigen NFT’s en verkochten deze zo nu en dan voor tientallen miljoenen euro’s. Zoals je verderop zal lezen, draaien NFT’s echter niet alleen maar om geld. Ze zijn namelijk ook heel handig voor andere doeleinden!

  Toepassingen (ook naast collectibles en fan tokens)

  Recentelijk zijn NFT’s vooral in de publiciteit gekomen door de ontploffende markt van collectibles, of digitale verzamelobjecten. Dit zijn vaak digitale kunstwerken die op de blockchain worden vertegenwoordigd door een NFT. Dit maakt het mogelijk voor investeerders en verzamelaars om digitale kunstobjecten ook daadwerkelijk in bezit te hebben zoals dat met een fysiek schilderij in je woonkamer ook het geval is.

  Terwijl de digitale kunstwerken voor miljoenen dollars van wallet naar wallet verstuurd worden, bieden NFT’s een scala aan andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan voetbalplaatjes die op de blockchain kunnen worden uitgegeven zodat jij ze op je telefoon kan verzamelen en ruilen met anderen. Ook kunnen festivaltickets als NFT worden uitgegeven zodat je nooit meer bij een festival voor de deur hoeft te staan om vervolgens te horen dat je een nep ticket hebt.

  Ook kijken vele NFT-enthousiastelingen naar de gaming wereld. Terwijl je nu soms zeeën met tijd besteedt aan het bemachtigen van een uniek digitaal wapen, heeft dit in-game item geen daadwerkelijke monetaire waarde. Daarbij is je wapen enkel binnen het spel een digitaal bestand dat in principe gekopieerd kan worden. NFT’s maken het in deze situatie mogelijk om dit wapen ook daadwerkelijk uniek te maken zonder dat deze gekopieerd kan worden. Daarbij kan je het wapen vervolgens ook buiten het spel om verkopen aan iemand anders voor geld! Een van de projecten die zich specifiek met NFT’s en gaming bezighoudt wordt in het volgende gedeelte besproken.

  Populaire projecten

  Nu je de basis van NFT’s kent en weet waar ze voor gebruikt worden, kunnen we gaan kijken naar een aantal projecten die zich met de wondere wereld van NFT’s bezighouden. We kijken naar Decentraland, Opensea en Enjin.

  Decentraland

  Te beginnen met Decentraland. Dit project is gebouwd op Ethereum (ETH) en doet denken aan het spel Second Life dat jaren geleden enorm populair was. Decentraland lijkt op Second Life omdat het ook hier speler met elkaar kunnen communiceren, hun avatars aan kunnen passen en andere interactieve spelletjes kunnen doen. Het grote verschil is echter dat de digitale stukken grond worden vertegenwoordigd door een NFT. Met andere woorden, wanneer jij een stuk grond in Decentraland bezit, dan bezit je deze ook echt!

  Binnen het Decentraland-ecosysteem spelen twee valuta een belangrijke rol. De eerste is de LAND-token. Dit zijn de NFT’s die de digitale stukken grond vertegenwoordigen. De tweede is MANA, die meer als bitcoin gezien kan worden aangezien MANA wordt gebruikt om voor de stukken grond te betalen. Mocht je meer te weten willen komen over Decentraland, neem dan hier een kijkje op de officiële website.

  Opensea

  Opensea richt zich meer op NFT’s als collectibles, zoals eerder in dit artikel beschreven. Het is een marktplaats waarop digitale kunstobjecten verhandeld kunnen worden. Hierop vind je bijvoorbeeld ook stukken grond uit Decentraland, maar Opensea maakt het ook mogelijk om gemakkelijk NFT’s aan te maken en deze te bewaren. 

  Enjin

  En dan het populaire NFT-project gericht op de gaming wereld: Enjin! De ontwikkelaars van Enjin bieden onder andere game-ontwikkelaars het gereedschap om digitale voorwerpen op de blockchain op te slaan. Zoals eerder beschreven maakt dit het mogelijk om bijvoorbeeld een digitaal zwaard binnen een spel ook echt uniek te maken. Vervolgens kan dit zwaard ook buiten het spel om verhandeld worden voor geld op marktplaatsen als Opensea.

  Toekomst

  NFT’s hebben keer op keer bewezen een groot succes te zijn op de markt. Mensen verzamelen graag dingen en met NFT’s heeft men nu de mogelijkheid om digitale items te verzamelen die te maken hebben met de snel opkomende crypto-industrie. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat deze NFT’s ook daadwerkelijk gebruikt kunnen gaan worden voor doeleinden waarin ze ook praktische waarde kunnen leveren.

  Zoals benoemd in dit artikel is Enjin zo’n project dat dat kan realiseren. Maar elke maand zien we weer nieuwe projecten verschijnen die op hun eigen manier NFT’s inzetten voor een bepaalde use case. De verwachting is dan ook dat NFT’s een belangrijke rol zullen blijven spelen in de real-world adoptie van blockchain-technologie. Dit is dan ook de reden dat NFT’s zeker in de gaten gehouden moeten worden!

  Deel dit artikel
  Kennisbank icon

  Lees ook

  Meer Chevron to the right

  Wat is een Bitcoin mixer?

  Ontvang je salaris in bitcoin

  Plan B’s Stock to Flow model

  Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

  Betalen met bitcoin in Nederland

  Wat is een Bitcoin halving?

  Advertentie
  Net binnen
  Trending
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
  Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
  Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
  Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
  Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

  Advertentie