Blockchain

Kennisbank

Kennisbank

Wat zijn Smart Contracts?

Je hebt de term vast al eens voorbij zien komen, smart contract, maar wat is het nou eigenlijk precies? Een smart contract is simpel gezegd een automatische digitale overeenkomst tussen twee partijen die opgesteld wordt zonder tussenkomende derde partij. Het digitale protocol zorgt ervoor dat de overeenkomst wordt uitgevoerd wanneer de vooraf afgesproken criteria worden behaald. Het contract is dus op een “als… dan…” -manier opgesteld. Als X gebeurt, dan wordt Y uitgevoerd. Een webshop bijvoorbeeld zou kunnen werken met een smart contract dat er voor zorgt dat “als de betaling wordt ontvangen, het product of de dienst wordt geleverd”. Dit proces zou hierdoor geautomatiseerd kunnen worden. Het doel van een smart contract is om de veiligere en digitale vervanger te worden van de traditionele fysieke contracten. Doordat er geen derde partij meer het contract hoeft op te stellen en te controleren kunnen smart contracts sneller in werking gebracht worden. Ook kunnen er kosten bespaard worden aangezien de derde partij niet meer betaald hoeft te worden. Het inhuren van bijvoorbeeld een notariskantoor is hierdoor niet meer nodig.

Navigeer snel naar…

  Wat doet een smart contract en waar kan het voor gebruikt worden?

  Smart contracts hebben ondertussen zo’n naam voor zichzelf weten te maken dat ze niet meer weg te denken zijn uit de blockchain-omgeving en markt voor cryptocurrencies. Smart contracts hebben een erg belangrijke rol gekregen op de markt en met name met betrekking tot de tokens op het Ethereum-netwerk, de ERC-20-tokens. ERC-20-tokens worden vaak uitgegeven middels een Initial Coin Offering (ICO) en het gebruik van smart contracts bij deze verkoop zorgt voor een betrouwbare en kosteneffectieve transactie. Smart contracts kunnen tevens de betalingen voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) of gedecentraliseerde exchanges (DEX) eenvoudiger maken.  
  Waar kunnen smart contracts concreet voor gebruikt worden? Hieronder volgen verschillende voorbeelden uit verschillende sectoren:

  Financiële dienstverlening
  Smart contracts kunnen onder andere worden gebruikt in de financiële dienstverlening. Zo zien we dat smart contracts gebruikt kunnen worden bij de betaling van obligatiecoupons, het clearen en afwikkelen van transacties of zelfs de automatisering van het berekenen en betalen van een vergoeding die voortvloeit uit een verzekeringsclaim. Smart contracts zijn zo veelzijdig dat ze een toepassing hebben in vrijwel elke branche waarin fondsen, digitale activa of elke vorm van digitale informatie tussen verschillende groepen moet worden uitgewisseld. Zo heeft bijvoorbeeld de lease-industrie voor apparatuur veel gebruik gemaakt van smart contracts om leaseovereenkomsten makkelijker en efficiënter te maken.

  Overheden
  Het zou je misschien verbazen, maar ook overheden kunnen smart contracts toepassen bij verschillende zaken. Zo kan een overheid het belastinginningsproces stroomlijnen door de belastinggegevens te combineren met de inkomenstransacties. Daarnaast kunnen smart contracts gebruikt worden bij bij het berekenen van de belasting- en socialezekerheidsinhoudingen. Het op blockchain gebaseerde systeem zal er tevens voor zorgen dat loon- en belastingbetalingen automatisch worden overgeschreven naar de desbetreffende ontvanger(s). Deze automatisering zal zorgt voor een efficiënte en veilige afwikkeling van deze verplichte periodieke betalingen. 

  Overheden kunnen smart contracts daarnaast ook gebruiken bij verkiezingen. Het probleem waar we nu tegenaan lopen is dat stemmen nog handmatig geteld moeten worden. Hierdoor is de kans dat er een fout gemaakt wordt nog aanzienlijk groot. Door dit proces via smart contracts te laten lopen kan deze fout niet meer gemaakt worden. Daarnaast is het telproces hierdoor een stuk efficiënter aangezien die automatisch gedaan kan worden door een computer. 

  Logistiek
  In de logistieksector kunnen smart contracts ook toegepast worden. Een bedrijf zou haar voorraad bijvoorbeeld automatisch kunnen laten bijvullen zodra iets bij haar klant is afgeleverd. Smart contracts versimpelen en beveiligen veel processen binnen de sector. Denk hierbij aan overeenkomstvoorwaarden, administratie, betalingen en draag zelfs een steentje bij als het gaat om fraudebescherming. Daarnaast zorgen smart contracts ervoor dat bedrijven geld besparen aangezien zij geen externe processors meer nodig hebben. 

  Smart contracts kunnen dus ook een oplossing bieden ter betalingsgarantie. Een Letter of Credit (ook bekend als L/C, documentair krediet of documentair accreditief) is in essentie een garantie van een bank dat een verkoper haar geld op tijd krijgt van de koper. Dit is een van de belangrijkste aspect van de logistiek, echter kan dit proces soms dagen tot een week duren voordat het proces rond is. Dit is simpelweg te verklaren door het feit dat de bank er eerst nog tussen zit. Via smart contracts kan dit proces versneld worden. Een smart contract zou zo opgesteld kunnen worden dat de handelsovereenkomsten tussen importeurs en exporteurs geautomatiseerd worden.  

  Vastgoed
  Een vastgoedinvesteerder kan een huis gekocht hebben met het doel deze te verhuren. Toch kan het proces van huur innen een heel gedoe zijn. De verhuurder kan om dit probleem op te lossen gebruik maken van een smart contract. De verhuurder kan de huurovereenkomst aanbieden als smart contract met als voorwaarden dat er periodiek huur betaald moet worden. Mocht dit bijvoorbeeld niet gebeuren dan kan er automatisch een reminder verzonden worden naar de huurders. Mocht er dan nog niet betaald zijn, dan kan het smart contract automatisch bijvoorbeeld een deurwaarder naar de woning sturen. De verhuurder zou het zelfs zo kunnen regelen dat de deur van het huis vergrendeld wordt omdat er niet is voldaan aan de voorwaarden van het smart contract. 

  Een smart contract zou daarnaast ook gebruikt kunnen worden voor het tijdelijk verhuren van (vakantie)woningen. Hiervoor kan een smart contract worden opgesteld waarin als voorwaarden wordt opgenomen: ‘als X aantal euro is betaald op rekening Y, dan krijgt de huurder de toegangscode tot het appartement voor datum 1 tot en met datum 2. Hierdoor is het verhuren ook geautomatiseerd en zal er geen partij als AirBNB tussen hoeven zitten.    

  Gezondheidszorg
  Ook in de gezondheidszorg kunnen smart contracts worden toegepast. Het is weleens gebeurd dat persoonsgegevens van patiënten terechtgekomen zijn bij personen die deze gegevens helemaal niet in hoefden te zien. Een smart contract kan ervoor zorgen dat deze informatie slechts bekeken kan worden door personen die ook daadwerkelijk deze informatie nodig hebben voor het behandelen van de patiënten.

  Deel dit artikel
  Kennisbank icon

  Lees ook

  Meer Chevron to the right

  Wat is een Bitcoin mixer?

  Ontvang je salaris in bitcoin

  Plan B’s Stock to Flow model

  Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

  Betalen met bitcoin in Nederland

  Wat is een Bitcoin halving?

  Advertentie
  Net binnen
  Trending
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
  Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
  Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
  Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
  Crypto Ontbijt: Massale liquidatie door bitcoin crash, sentiment zakt in & meer
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
  Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

  Advertentie