bitcoin-crash-top100-down

Kennisbank

Kennisbank

Waar kan ik bitcoin kopen?

Je hebt eindelijk besloten om je eerste beetje bitcoin te gaan kopen, maar dan komt het volgende probleem: waar doe je dat eigenlijk? Dat is een hele goede vraag en daar helpen we je graag mee op weg. Er zijn namelijk verschillende manieren om bitcoin te kopen en te beheren. Het antwoord op de vraag waar jij het beste jouw bitcoin kunt kopen is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en kennis. Het bijzondere aan bitcoin is dat je de digitale munt in theorie volledig in eigen beheer kunt houden. Je kunt helemaal onafhankelijk van banken jouw bitcoin en andere cryptocurrencies beheren en zo de baas zijn over je eigen vermogen. Dat is natuurlijk fantastisch, maar de andere kant van de medaille is dat jij ook als enige verantwoordelijk bent voor de beveiliging en opslag van jouw vermogen. Een fout is snel gemaakt en bitcoin heeft geen klantenservice. Het is dus zaak om je goed in te lezen voordat je ervoor kiest om je cryptocurrencies volledig in eigen beheer te bewaren. In beginsel zijn er drie verschillende instapniveaus waarop je op een andere manier in bitcoin kunt investeren.

Navigeer snel naar…

  Bitcoin en altcoins kopen in een gesloten omgeving

  De eerste en meest gebruiksvriendelijke optie is om bitcoin te kopen in een omgeving die volledig gesloten is en daarmee de laagste foutgevoeligheid heeft. Als jij bijvoorbeeld bij het Nederlandse BLOX je cryptocurrencies aanschaft dan heb je niet de mogelijkheid om je bitcoin van de app af te halen. BLOX is verantwoordelijk voor het beheer van jouw vermogen en dat maakt het praktisch onmogelijk om fouten te maken. Je kunt in de app bitcoin kopen en bitcoin verkopen, maar de enige manier om geld van de app af te halen is door het over te laten maken naar jouw rekening.

  Je kunt dus geen bitcoin naar een eigen wallet sturen vanuit de BLOX-app. Dat is niet volledig in lijn met de bitcoin-ethos, maar wel super gebruiksvriendelijk. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de beste manier is om mensen kennis te laten maken met bitcoin. Mensen die voor het eerst investeren in cryptocurrencies vinden dat al spannend genoeg. Om daar dan meteen de verantwoordelijkheid bij te krijgen om na te denken over de volledige beveiliging van dat kapitaal zou teveel zijn.

  Bitcoin kopen in een gesloten omgeving is perfect voor beginners en zelfs een goede manier om opa en oma voorzichtig een beetje in cryptocurrencies te laten investeren. Wil jij puur meeprofiteren van de groei van bitcoin, maar ben je er nog niet aan toe om alles in eigen beheer te houden? Dan is een gesloten omgeving de ideale optie en adviseren wij je om niet verder te kijken dan bijvoorbeeld de gesloten systemen van BLOX.

  Bitcoin en altcoins kopen op een exchange

  De volgende stap in de reis is nog steeds relatief veilig en vergt weinig technische kennis. We hebben het dan natuurlijk over de vele exchanges die de industrie op dit moment rijk is. Op deze handelsplatformen kun je vaak met iDEAL of een simpele overboeking geld overmaken en binnen een paar minuten je eerste bitcoin en/of altcoins kopen. Het grote verschil tussen bijvoorbeeld het gesloten systeem van BLOX en een exchange als Bitvavo is dat je de mogelijkheid hebt om jouw bitcoin van het platform af te halen.

  Verder zijn de prijzen op exchanges vaak iets scherper dan in de gesloten omgeving. Daar komt wel bij dat je beter moet nadenken over de beveiliging van je account. Het is namelijk mogelijk om je bitcoin van de exchange af te sturen richting een eigen wallet. Mocht jouw account gehackt worden, dan kan de hacker die bitcoin dus ook naar zichzelf sturen. En helaas heeft bitcoin geen klantenservice om je daarmee te helpen en de bitcoin weer naar je terug te boeken. Eenmaal verstuurd is het onmogelijk om een bitcoin transactie terug te draaien. Dat is wat bitcoin zo krachtig maakt, maar in het geval van een slechte persoonlijke beveiliging ook heel gevaarlijk. Het mes snijdt hier heel duidelijk aan twee kanten.

  De meeste mensen die zich wat meer in bitcoin hebben verdiept kiezen ervoor om hun bitcoin op exchanges in te kopen en om de zoveel tijd naar eigen wallets te sturen. Exchanges hebben veel bitcoin in beheer en zijn daarom een target voor hackers. Jaarlijks worden er vele exchanges gehackt en daarnaast loop je het risico dat een exchange failliet gaat. In beiden gevallen zou je als klant je bitcoin kunnen verliezen. Bij een goede persoonlijke beveiliging is dat onmogelijk.

  Een ander belangrijk voordeel van exchanges is dat je er eenvoudig op kunt handelen. Als jij op dagelijkse basis heen en weer handelt tussen verschillende munten is een exchange zeker de beste optie. In ieder geval voor het deel van je cryptocurrencies waar je mee handelt. Heb jij je bitcoin in een eigen wallet? Dan is het een stuk lastiger om ermee te handelen. Om je bitcoin weer te verkopen voor euro’s moet je ze immers weer terugsturen naar de exchange en dat brengt ook transactiekosten met zich mee.

  Bitcoin en altcoins kopen bij een broker

  Als laatste is het mogelijk om je bitcoin en andere cryptocurrencies exclusief te kopen bij een broker. Dit zijn in feite wisselkantoren waar je over het algemeen gewoon met iDEAL betalingen kunt doen en je aankopen direct in je wallet ontvangt. Koop jij bitcoin bij een broker? Dan staan ze over het algemeen binnen enkele minuten in je wallet en heb je ze in beginsel volledig in eigen beheer. Je loopt hiermee nul komma nul risico dat een exchange failliet gaat of gehackt wordt. Meteen na jouw aankoop zijn de bitcoin of andere cryptocurrenies van jou.

  Dit is in potentie de meeste veilige en beste manier om jouw bitcoin te kopen en bewaren. Wij adviseren dit echter zeker niet aan beginners, want voor iemand die net begint is dit mogelijk de gevaarlijkste en minst veilige manier om bitcoin te kopen. Vaak hebben Nederlandse brokers echter een fantastische klantenservice en nemen ze de tijd om jou hierin te begeleiden en te helpen als dat nodig is.

  Dit is niet de ideale manier om te beginnen met het kopen, maar zeker iets om naartoe te werken. De meeste gebruikers zullen blijven hangen in de gesloten omgevingen en exchanges, maar echte bitcoiners nemen na verloop van tijd hun bitcoin en andere cryptocurrencies in eigen beheer met een eigen wallet. De be your own bank gedachte staat centraal in de wereld van bitcoin en cryptocurrencies en zal nooit verdwijnen.

  Deel dit artikel
  Kennisbank icon

  Lees ook

  Meer Chevron to the right

  Wat is een Bitcoin mixer?

  Ontvang je salaris in bitcoin

  Plan B’s Stock to Flow model

  Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

  Betalen met bitcoin in Nederland

  Wat is een Bitcoin halving?

  Advertentie
  Net binnen
  Trending
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
  Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
  Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
  Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
  Crypto Ontbijt: Massale liquidatie door bitcoin crash, sentiment zakt in & meer
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
  Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

  Advertentie