Cardano (ADA) is net als Bitcoin en Ethereum een publieke blockchain. Het project is in 2015 bedacht door Charles Hoskinson, die onder andere mede-oprichter is van Ethereum. Wat Cardano in eerste instantie bijzonder maakt is dat het een Proof-of-Stake blockchain is. Het consensus mechanisme waar onder andere Ethereum dit jaar op wil overschakelen. De eerste Cardano koers werd voor de Initial Public Offering (ICO) vastgesteld op 0,0024 dollar. Cardano debuteerde in september 2017 met een market cap van 600 miljoen dollar. Het duurde echter niet lang voordat het project in 2017 een market cap van 10 miljard bereikte om begin 2018 zelfs een marktwaarde van 33 miljard aan te tikken. Inmiddels is de Cardano koers met 1,08 dollar per stuk weer terug op het oude niveau. Op het moment van schrijven ligt de marktwaarde van het project zelfs op 36 miljard dollar. Niet gek als je bedenkt dat de market cap van een bedrijf als Spotify op dit moment 31 miljard bedraagt.
De munt die op de Cardano blockchain als brandstof fungeert leeft onder de naam ADA. Daarmee is het vernoemd naar Augusta Ada King, een Engelse wiskundige en schrijver die vanwege haar werk in de 19e eeuw bekendstaat als de eerste computerprogrammeur. Ada Byron was enig kind van de wereldberoemde poëet Lord Byron en wiskundige Lady Byron. Charles Hoskinson heeft wat dat betreft een goed gevoel als het aankomt op de naamkeuze voor het project. Leuk om te weten is dat Cardano zelf is vernoemd naar Gerolamo Cardano, die veelal wordt gezien als de meest invloedrijke wiskunde van de Renaissance. Als Cardano en ADA uiteindelijk dezelfde invloed op de wereld blijken te hebben, dan kan de Cardano kunnen we van de Cardano koers nog mooie dingen verwachten.
De Cardano koers is voortdurend in beweging. Het bijzondere aan cryptocurrencies is dat het digitale munten zijn die compleet zonder restricties verhandeld worden. Je kunt met een gerust hart zeggen dat de Cardano koers een fenomeen van de vrije markt is. In tegenstelling tot traditionele financiële producten als aandelen en obligaties. Waar de handel in aandelen beperkt is tot de gewone werkuren, gaat de handel in cryptocurrencies als ADA 24 uur per dag en 7 dagen per week door. De prijs van Cardano is puur het resultaat van vraag en aanbod.
Dat kun je over aandelen niet helemaal zeggen. Er zit namelijk een mechanisme in de aandelenmarkten waarmee de handel stopgezet kan worden indien er in korte tijd grote dalingen plaatsvinden. Valt de koers van aandelen met 7 procent ten opzichte van de sluitkoers van de vorige handelsdag? Dan pauzeert de handel in aandelen voor 15 minuten om de marktparticipanten tot rust te manen. Hetzelfde mechanisme activeert bij een daling van 13 procent en 20 procent. Voor ADA en de andere cryptocurrencies gaat die vlieger niet op. Als de Cardano koers met 20 procent zakt, dan handelen we gewoon door.
Interessant is dat je daardoor vaak ziet dat de ADA koers en die van andere cryptocurrencies bij grote paniek eerder een bodem vinden dan bijvoorbeeld aandelen. Tijdens de corona-crash van maart 2020 was de cryptocurrency markt eerder op de bodem en alweer begonnen aan de opleving op het moment dat aandelen nog door het putje gingen. De beperkte controle en het vrijlaten van de koersen heeft dus zijn voor- en nadelen. Sommige mensen gebruiken cryptocurrency koersen daarom ook als een alarmlicht voor de traditionele markten. Maakt de ADA koers een schuiver? Dan is de kans aanwezig dat aandelen daarna aan een duikvlucht beginnen. Draait de koers om? Dan zie je vaak dat de traditionele financiële producten kort daarna ook een bodem vinden.
Voor Nederlandse beleggers is de Cardano koers in euro’s de meest interessant om te volgen. De euro is immers onze valuta. Je kunt op het internet talloze websites vinden die live-grafieken van de Cardano koers aanbieden. Een belangrijke speler op dit vlak is TradingView.com waar je van praktisch iedere financiële asset wel grafieken kunt vinden. Ook voor allerlei verschillende handelsparen voor de Cardano koers kun je hier terecht. Je kunt de Cardano koers in euro’s, maar ook in dollars of zelfs in bitcoin of ethereum terugvinden.
Bovenstaande grafiek is de Cardano koers uitgedrukt in euro’s van TradingView. Hierin kun je onder andere spelen met het tijdsframe. Zo kun je inzoomen en het koersverloop van de afgelopen minuten minutieus analyseren. Maar kun je er ook voor kiezen om heel erg uit te zoomen en het grote koersverloop van de afgelopen jaren bekijken. Daarnaast is het op platformen als TradingView mogelijk om indicatoren in de grafiek toe te voegen. Door middel van technische analyse is het mogelijk om voorspellingen te maken ten aanzien van het verloop van de koers. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van bewegende gemiddelden of door trendlijnen in de grafiek te tekenen.
De cardano koers kent ten opzichte van ethereum en al helemaal ten opzichte van bitcoin een relatief korte geschiedenis. Het platform lanceerde in pas in september 2017, maar de ADA koers schoot kort daarna al flink de lucht in. De eerst bekende koers op Coinmarketcap is ongeveer 0,02 dollar. Waarna het in ongeveer drie maanden tijd doorschoot naar een hoogtepunt van bijna 1,11 dollar en een totale marktwaarde van 33 miljard dollar. Daarna ging het project samen met de rest van de markt een lange winter in.
Inmiddels zijn we daar helemaal doorheen en heeft ook de Cardano koers een indrukwekkende nieuwe all-time high van 2,96 dollar neergezet. Op het moment van schrijven handelt ADA ongeveer 37 procent onder de all-time high die op 9 maart 2021 is bereikt. Wat we in de toekomst van de Cardano koers kunnen verwachten weet niemand en dat hangt volledig af van het succes van het project. Goed je eigen onderzoek doen is wat dat betreft de sleutel tot succes.
Wil jij meer weten over de koersen van andere cryptocurrencies? Lees dan hier over de bitcoin koers, de ethereum koers, de solana koers of de ripple koers.
Volg ervaren analisten. Dagelijks delen we eigen analyses van verschillende crypto’s. Handel net als duizenden anderen met meer kennis.