De bitcoin koers schiet op dagelijkse basis als een raket heen en weer. De moeder aller cryptocurrencies staat erom bekend flink volatiel te zijn. Maar hoe kan het eigenlijk dat een bitcoin waarde heeft? Dat en meer gaan we je later op deze pagina vertellen die in het teken staat van de bitcoin koers!
Bekijk de actuele bitcoin koers in euro (BTC/EUR). De grafiek is in te stellen op verschillende tijdframes. Deze tool is gratis en onbeperkt te gebruiken! Direct bitcoin kopen? Klik dan onder de grafiek op ‘Bitcoin kopen’. Bekijk je deze pagina op een computer of laptop? Dan kan je vooraf invullen hoeveel bitcoin je wilt kopen of voor hoeveel euro je bitcoin wilt kopen voordat je op ‘Bitcoin kopen’ klikt.
Veel mensen roepen dat bitcoin geen waarde heeft omdat het uit het niets is ontstaan en niet bestaat in de fysieke wereld. Het zijn enkel bits en bytes en die kunnen nu eenmaal geen waarde hebben. Daar zijn wij het bij Crypto Insiders natuurlijk niet helemaal mee eens!
Het is namelijk zo dat de waarde van bitcoin voortkomt uit het feit dat de monetaire eigenschappen van de digitale munt muurvast zijn. In de software is opgeschreven dat er slechts 21 miljoen bitcoin in omloop komen en daar kan niemand iets aan veranderen. Vergelijk dat eens met de euro waarvan er miljarden uit de digitale printer van de Europese Centrale Bank (ECB) rollen en je begrijpt waarom dat waardevol is. De maximale hoeveelheid van 21 miljoen bitcoin garandeert gebruikers dat de munt zeldzaam is en blijft.
Een belangrijke eigenschap van geld is dat het waardevast is. Het geld wat jij vandaag spaart moet over een paar jaar nog steeds dezelfde koopkracht hebben, anders heeft het niet zoveel zin om te sparen. In tegenstelling tot de euro en de dollar heeft niemand het monopolie op het bijdrukken van nieuwe bitcoin. Het is de enige munt ter wereld waarvan we zeker weten hoeveel er in omloop komen. Die absolute schaarste maakt het een veel beter spaarmiddel dan de euro. Dat geeft bitcoin waarde. Want zou jij liever sparen in een munt die door een machthebber onbeperkt kan worden bijgedrukt of in een vorm van geld die door niemand kan worden bijgedrukt?
Je bent natuurlijk op deze pagina gekomen om je verder te verdiepen in de koers van bitcoin. Het gave van bitcoin is dat de handel in de munt nooit stopt. Je kunt de koers van de digitale munt 24 uur per dag en 365 dagen per jaar in de gaten houden. Gelukkig hoef je er niet zo intensief mee bezig te zijn om te kunnen profiteren van de groei van bitcoin. Grofweg kun je bitcoiners opdelen in twee soorten:
Passieve bitcoiners
Heb jij helemaal geen zin om je constant met de bitcoin koers bezig te houden? Dan is het voor jou het beste om eigenlijk helemaal niet op de koers te letten. Passieve bitcoiners geloven in de waarde van bitcoin op de lange termijn en kopen iedere maand voor een vast bedrag wat bitcoin en kijken er verder niet zo naar om. Natuurlijk is het leuk om te lezen dat de koers weer een enorme sprong heeft gemaakt, maar je zit er vooral in voor de lange termijn; om te sparen voor een mooie vakantie, een nieuwe auto of misschien zelfs je pensioen!
Actieve bitcoiners
Ben jij van plan om als een soort Wolf of Wall Street de nieuwe koning van de bitcoin-scene te worden? Dan is het zeker aan te raden om je te verdiepen in het lezen van koersgrafieken en meer te handelen met je portfolio. Wil jij actief met bitcoin bezig zijn en is het jouw doel om snel geld te verdienen? Kom dan eens kijken in ons gratis discussiekanaal op Telegram waar meer actieve traders zitten en neem een maandje Crypto Insiders-membership op proef. In onze members-omgeving bespreken we in dagelijkse koersvideo’s de bitcoin koers en zorgen wij ervoor dat jij met vertrouwen de markt op kunt
Op ons nieuwsplatform blijven en op de hoogte blijven van de bitcoin koers? Kijk dan ook eens tussen onze columns en analyses of bij onze video’s waarin onze analisten het over de koers hebben
Het is wellicht lastig voor te stellen, maar ooit had de moeder aller cryptocurrencies geen enkele waarde. Vanaf de geboorte van Bitcoin in 2008 duurde het namelijk tot oktober 2009 voordat een wisselkoers voor bitcoin in het leven werd geroepen.
In die maand drukte de New Liberty Standard namelijk de waarde van een bitcoin uit in Amerikaanse dollars. Let wel, je kreeg toen voor $1 maar liefst 2.300 bitcoin (BTC) terug! Helaas bestaat de website van de New Liberty Standard niet meer, maar als deze nog in de lucht was, dan kon je zien dat bitcoin kopen in het begin heel anders ging. Zo was te lezen dat je een e-mail kon sturen naar [email protected], waarin je diende te vermelden of je wilde kopen of verkopen en welke hoeveelheid. Je kon alleen betalen met PayPal en de wisselkoersen veranderden middernacht. De initiële bitcoin koers, voordat vraag en aanbod daar invloed op hadden, werd berekend door het team achter New Liberty Standard. In die berekening werden de jaarlijkse energiekosten voor een snelle computer meegenomen en het aantal bitcoins dat diezelfde computer in de afgelopen 30 dagen had gegenereerd.
In maart 2010 was het cryptocurrency exchange BitcoinMarket.com waarop bitcoin voor het eerst echt te verhandelen was. In datzelfde jaar werd ook de exchange Mt. Gox gelanceerd, die ook bitcoin ging aanbieden. Woensdag 9 februari 2011 was een memorabele dag! Het was voor het eerst dat je voor $1 ook exact 1 bitcoin kreeg. In de opvolgende maanden ging het snel. Zo was betaalde je vier maanden later voor een bitcoin al $31,91. Een hack van miljoenen bitcoins van Mt. Gox en een aardige correctie van de koers later, daalde de prijs voor een bitcoin tot $10,25 op 12 juni 2011. Een half jaar later volgde nogmaals een flinke koersdaling, nadat Paxum, het bedrijf achter een digitale wallet, de ondersteuning voor bitcoin stop zette.
Weet je wat een Bitcoin halving is, dan weet je wellicht ook al dat deze na elke 210.000 blocks plaatsvindt. Hiermee worden de beloningen voor bitcoin miners gehalveerd en de toevoer van nieuwe BTC geregeld. De allereerste halving vond plaats op 28 november 2012, waarmee de beloning werd gehalveerd naar 25 BTC en zorgde er uiteindelijk voor dat de koers voor het eerst – op 9 april 2013 – de $200 aantikte.
Fast forward vijf jaar werd het duidelijk dat de prijs van bitcoin het minder goed deed. Zo werd online marktplaats Silk Road, berucht om de handel in illegale producten, gesloten. Hierbij nam de FBI ongeveer 26.000 BTC in beslag. Aan de hand van het nieuws kelderde de bitcoin koers binnen een paar uur van $139 naar $109. Toen de geruchten over de hack van Mt.Gox zich in begin 2014 verspreidden stopte de exchange ermee. De CEO trad af als bestuurslid van de Bitcoin Foundation en Mt. Gox vroeg faillissement aan. Met het sluiten van de deuren van Mt. Gox ging maar liefst 850.000 BTC “verloren”.
Het zal je niet verbazen, de gebeurtenissen omtrent Silk Road en Mt. Gox waren niet goed voor het imago van Bitcoin en zorgden voor een slechte reputatie. In 2014 kwam daar verandering in, toen Microsoft in augustus van dat jaar aankondigde betalingen in bitcoin te gaan accepteren. Het duurde niet lang voordat andere bedrijven Microsoft volgden.
In het jaar 2017 was het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin vaak onderwerp van gesprek, waarna door onenigheid omtrent aanpassingen van het Bitcoin protocol, een zogeheten hard fork van Bitcoin werd gecreëerd. Hiermee zag Bitcoin Cash (BCH) op 1 augustus 2017 het licht. In december 2017 tikte de koers van bitcoin bijna de $20.000 aan. Hiermee trok Bitcoin groeiende aandacht. Later diezelfde maand daalde de prijs flink, tot $13.000. Sindsdien is de volatiliteit van BTC, met de nodige correcties maar zeker ook de winstgevende stijgingen, niet meer weg te denken.
Even herinnerd worden aan de waarde van Bitcoin, cryptocurrencies en de achterliggende blockchain-technologie? Bekijk dan onderstaand filmpje en je hebt in iets meer dan vijf minuten een goed beeld
Volg ervaren analisten. Dagelijks delen we eigen analyses van verschillende crypto’s. Handel net als duizenden anderen met meer kennis.