bitcoin-crash-top100-down

Kennisbank

Kennisbank

Plan B’s Stock to Flow model

Het is een van de meest gebruikte en beroemde modellen om de koers van bitcoin te voorspellen. In essentie is het een formule tussen voorraad en productiecapaciteit die in het verleden voor veel verschillende soorten goederen en aandelen werd gebruikt. Op een gegeven moment bedacht een pientere persoon, bij de meesten bekend als PlanB, dat dit model ook op bitcoin toegepast kon worden. Sindsdien is het een gids voor veel investeerders en door de voorspellingen die volgen uit het model ook vaak een houvast. Het model bleek een van de meest accurate modellen om de koers van bitcoin te voorspellen. In dit artikel duiken we dieper in het Stock-to-flow– oftewel het S2F-model van PlanB. Wie is PlanB, wat voorspelt zijn S2F-model nu eigenlijk voor de bitcoin koers en wat waren de resultaten tot nu toe?

Navigeer snel naar…

  Wie is PlanB

  Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat de identiteit van PlanB onbekend is. Hij is tot dusver altijd anoniem gebleven en het lijkt erop dat hij niet van plan is dit in de nabije toekomst te veranderen. Wel zijn enkele details over de achtergrond van PlanB bekend.

  Hij is namelijk een Nederlander met een enorme hoeveelheid ervaring binnen de wereld van finance. Hij is een institutionele investeerder met meer dan 25 jaar ervaring. Zijn expertise ligt in het gebied van ‘quantitative finance’ en hij is zijn hele leven al gefascineerd door modellen en modelleren. 

  Volgens hem is er op dit moment een ware verschuiving aan de gang. Een verschuiving in het globale financiële systeem richting digitaal geld. 

  Ook heeft hij de naam ‘PlanB’ niet zomaar gekozen. Het refereert namelijk naar een alternatief plan voor het printen van geld door centrale banken, negatieve rente en het verlagen van de waarde van valuta.

  Op het social media platform Twitter is PlanB ook erg actief. Hij heeft op het platform de naam ‘100trillionUSD’. Uiteraard zit ook hier een verhaal achter. Deze naam refereert aan een bankbiljet van 100 biljoen Zimbabwaanse dollars in het Afrikaanse land Zimbabwe. Hij lijkt dus erg gefascineerd door inflatie en alles wat daarbij komt kijken.

  In 2019 kreeg hij het idee om het bestaande Stock-to-Flow-model toe te passen op bitcoin. Maar wat houdt dit model nu precies is en waarom krijgt het zoveel aandacht van crypto-investeerders?

  PlanB’s Bitcoin voorspelling

  In de basis is het S2F-model vrij eenvoudig. Het is namelijk simpelweg het totale aanbod (stock) delen door de jaarlijkse productiecapaciteit (flow). Het meet als het ware de schaarste van een goed, in dit geval bitcoin. 

  Normaal gesproken wordt een dergelijk model voornamelijk gebruikt voor traditionele goederen zoals goud. Als we het voorbeeld van goud nemen dan is de berekening eenvoudig. Volgens het World Gold Council is er in totaal zo’n 190.000 ton goud uit goudbronnen gehaald. Tegelijkertijd wordt er jaarlijks zo’n 3.200 ton goud nieuw verkregen. 

  Als je 190.000 deelt door 3.200 kom je op 59 uit. Dit is de Stock-to-Flow ratio van goud.

  Wat dit betekent is dat het 59 jaar duurt voordat er 190.000 ton aan goud wordt verkregen. Maar waarom is dit belangrijk? Het laat zien hoeveel van een goed jaarlijks de markt binnenstroomt in relatie tot het totale bestaande aanbod. Hoe hoger de Stock-to-Flow ratio, hoe minder er jaarlijks wordt geproduceerd in relatie tot het aanbod. Dit betekent op zijn beurt weer dat het desbetreffende goed beter in staat is om waarde te behouden.

  Nu volgt de stap naar de toepassing op bitcoin. Bitcoin verschilt fundamenteel niet gigantisch veel van goud. Vaak wordt de cryptocurrency dan ook met goud vergeleken als een alternatief oppotmiddel. Het toepassen van het S2F-model op bitcoin is dan ook vrijwel hetzelfde als met goud.

  Het circulerend aanbod (stock) van bitcoin is op moment van schrijven zo’n 18,8 miljoen. Elk jaar komen er zo’n 330 duizend nieuwe bitcoins bij (flow). Als we het model toepassen komen we op een Stock-to-Flow ratio van 52 voor bitcoin; opmerkelijk is dat dit niet veel verschilt van goud.

  Wat extreem belangrijk is om te onthouden hierbij is dat om de zoveel geminede blocks de hoeveelheid nieuwe bitcoins per jaar drastisch omlaag zal gaan. Dit zijn de zogenaamde ‘bitcoin halvings’. Dit betekent dat de ‘flow’ in het S2F-model om de zoveel tijd omlaag zal gaan en zodoende de ratio juist omhoog. Volgens het model van PlanB zijn deze ‘halvings’ extreem belangrijk voor de koers van bitcoin. 

  Misschien wel het belangrijkste verschil tussen de toepassing van het S2F-model op goud en bitcoin is het feit dat de ‘flow’ bij bitcoin al bekend is. We kunnen niet in de toekomst kijken en al vroegtijdig invullen wat de jaarlijkse productie van goud over 5 jaar zal zijn. Dit kunnen we wel bij bitcoin, omdat deze jaarlijkse productie al voorgeprogrammeerd is. We weten al wanneer de volgende halving plaats zal vinden; in de lente van 2024.

  Op deze manier kan het Stock-to-Flow model van PlanB worden gebruikt om een verrassend accurate voorspelling te doen over de koers van bitcoin en dit heeft PlanB ook daadwerkelijk gedaan. 

  Het model van PlanB voorspelt op dit moment voor het einde van 2021 nog een bitcoin koers van zo’n $100.000. Na de volgende halving in de lente van 2024 voorspelt het S2F-model van PlanB zelfs een stijging tot een prijs van $1.000.000. Dat zijn serieuze voorspellingen. Om deze reden geloven veel investeerders heilig in het model van PlanB.

  Deel dit artikel
  Kennisbank icon

  Lees ook

  Meer Chevron to the right

  Wat is een Bitcoin mixer?

  Ontvang je salaris in bitcoin

  Wat is het bitcoin (BTC) Lightning Network?

  Betalen met bitcoin in Nederland

  Wat is een Bitcoin halving?

  Hoeveel bitcoins zijn er?

  Advertentie
  Net binnen
  Trending
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
  Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
  Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
  Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
  Crypto Ontbijt: Massale liquidatie door bitcoin crash, sentiment zakt in & meer
  Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
  Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin

  Advertentie