Monero (XMR)

Monero, gelanceerd in 2014, is naast een cryptocurrency ook een digitaal betalingssysteem dat draait op blockchain technologie. Vanaf de lancering heeft Monero een sterk positie ingenomen in de cryptomarkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin, zijn transacties van XMR, de cryptomunt van Monero, compleet onherleidbaar en 100% anoniem. De ontwikkelaars van Monero streven naar privacy, niet alleen van afzender en ontvanger maar ook met betrekking tot de waarde van de transactie. De gebruikers van Monero zijn als het ware hun eigen bank waardoor er financiële privacy kan worden bewerkstelligd. Dit maakt Monero uniek, gewild en zeer waardevol.

Illegale praktijken

Door de anonimiteit van Monero is de cryptovaluta zeer populair op het Darknet. Illegale goederen en diensten kunnen anoniem bekostigd worden door XMR.

Monero specificaties

Protocol

CryptoNote Proof of work (mining)

Algoritme

Hash

Totaal aantal

18.400.000

Kenmerken van Monero

Monero haar onderscheidende kracht is dat de transacties 100% anoniem zijn en de blockgrootte aanpasbaar is. Dit maakt de blockchain van Monero schaalbaar.

Anonimiteit XMR

De cryptocurrency XMR is privé, niet traceerbaar en om deze reden zeer veilig. Om een decentraal betalingssysteem te faciliteren maakt XMR gebruik van een onafhankelijk blockchain systeem.

Normaliter kan men allerlei informatie opzoeken op een blockchain aangezien de informatie publiekelijk beschikbaar is. Men kan bepaalde transacties opsporen, uitzoeken wat de waarde hiervan is en op basis van een wallet-adres erachter komen wie de verzender- en ontvanger zijn geweest.

Mining

In tegenstelling tot het arbeidsintensieve en kostbare minen van Bitcoins is het minen van Monero toegankelijker. Wilt men Bitcoin minen dan is, naast veel geduld, de aanschaf van (kostbare) apparatuur essentieel. Het algoritme van Monero werkt op een andere manier die een stuk minder rekenkracht behoeft. Dit zorgt ervoor dat het minen minder tijd en minder dure, krachtige apparatuur nodig heeft. Elke computer met een x86 CPU (de gemiddelde laptop of PC) kan XMR’s minen. Dit zal voorkomen dat in de toekomst, enkel grote bedrijven met een kostbare mining infrastructuur XMR’s kunnen minen.

Daarnaast heeft Monero, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin, een ‘permanent block reward’ ingebouwd. Dit houdt in dat als je Monero gaat minen, je hier minimaal 0,3 XRM aan zal overhouden.

Schaalbaarheid

De schaalbaarheid van Monero is dynamisch. Monero beschikt namelijk over een dynamic block size limit. Het aantal MB’s per block kan gemakkelijk worden aangepast in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin, waar de grootte van een block vast staat op 3 MB per block (3 transacties per seconde).

MONERO NIEUWS