Kevin Schijven Kevin Schijven
12/07/2022 17:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/07/2022 17:01

$8 miljoen aan ethereum gestolen in aanval op Uniswap

icon-altcoins
Altcoin nieuws
$8 miljoen aan ethereum gestolen in aanval op Uniswap

Foto: DIAMOND VISUALS/Shutterstock

Meer dan $8 miljoen aan ethereum (ETH) is gestolen via Uniswap, een populaire decentralized exchange (DEX) op het Ethereum-netwerk. De enorme cryptocurrency diefstal is het resultaat van een grootschalige phishing attack.

VeChain en UFC lanceren unieke ‘getokeniseerde handschoenen’
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Phishing attack verstopt als crypto airdrop

Harry Denley, een beveiligingsonderzoeker van MetaMask, deed als eerste melding van het incident. Hem viel afgelopen nacht op dat maar liefst 73.399 wallets, die gekoppeld zijn aan Uniswap, plotseling een token toegestuurd kregen.

Deze token, genaamd ‘UniswapLP,’ is bedoeld voor een airdrop voor liquidity providers (LP). Hoe meer liquiditeit je levert aan Uniswap, des te meer tokens je zou ontvangen. De airdrop is echter nep en is bedoeld om gebruikers te misleiden. De tokens zijn namelijk gekoppeld aan een website die gebruikersinformatie steelt en vervolgens crypto uit je wallet haalt.

Binance CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao reageerde ook vlug op het voorval. Hij kreeg daar echter veel kritiek voor omdat hij het eerst een exploit (hack) van Uniswap noemt. Veel mensen vonden het onverantwoordelijk dat Zhao niet eerst bevestigt hoe de vork in de steel zit voordat hij paniek zaait. De Binance CEO dacht in eerste instantie dat 4.295 ETH gestolen was, ter waarde van zo’n $4,6 miljoen.

Advertentie

8 miljoen aan ETH al gestolen, volgt meer?

Blockchain securitybedrijf SlowMist meldt echter dat maar liefst 7.500 ETH, ter waarde van meer dan $8 miljoen, is gestolen. Deze ETH is in 100 transacties gestuurd naar Tornado Cash, een zogeheten crypto mixer om de herkomst van transacties te verbergen. Deze zijn bedoeld voor privacy doeleinden, maar zijn ook populair in witwaspraktijken.

Uniswap oprichter Hayden Adams heeft het voorval inmiddels bevestigd via Twitter. Hij waarschuwt om niet op onbekende links te klikken.

Onderzoeker Denley waarschuwt daarnaast dat de aanvallers wellicht nog niet klaar zijn met hun grootschalige phishing campagne. Ze zouden nog meer ETH in huis hebben om te besteden aan transacties in deze aanval. De aanval zou ook opgezet kunnen worden voor Solana (SOL), meldt de onderzoeker, al weet hij nog niet hoe.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie