Thom Derks Thom Derks
06/06/2023 07:25 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 07:25

Amerikaanse overheid labelt 61 crypto als effecten, waaronder cardano

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Voorzitter crypto waakhond SEC hoort maar $1 te verdienen: wetsvoorstel

Foto: AevanStock/Shutterstock

Het is duidelijk dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op oorlogspad is. In de rechtszaak tegen Binance labelt de SEC 61 cryptomunten als securities, of effecten, onder de Amerikaanse financiële wetgeving. Dat zou betekenen dat de kans aanwezig is dat al deze munten op termijn van (Amerikaanse) beurzen verdwijnen, omdat deze platformen zonder vergunning geen effecten mogen noteren.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is een effect?

Een effect is een begrip uit de financiële wet- en regelgeving die betekent dat er sprake is van een financieel instrument met een zekere winstverwachting. Het makkelijkste voorbeeld van een effect is een aandeel in een bedrijf.

Nu is de SEC van mening dat 61 verschillende cryptomunten, die genoteerd staan op Binance, ook onder deze wetgeving vallen omdat zij fungeren als een soort aandelen. In totaal zou het om ongeveer 100 miljard dollar aan tokens gaan, wat een behoorlijk groot deel van de markt beslaat.

Onder andere build ’n build (BNB), binance usd (BUSD), solana (SOL), cardano (ADA), polygon (MATIC), cosmos (ATOM), the sandbox (SAND), decentraland (MANA), axie inifinity (AXS) en coti (COTI) worden door de SEC aangemerkt. Eerder was natuurlijk al bekend (door de rechtszaak die vanaf 2020 loopt) dat de SEC ook het XRP van Ripple als een effect ziet.

Advertentie

Wat betekent dit voor bitcoin?

Opvallend is dat bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) niet op het lijstje staan. Of dat betekent dat deze twee munten in de toekomst ook buiten het bereik van de SEC blijven, is nog maar de vraag. Door de angst op de markt kunnen hun koersen niet aan de klap ontsnappen.

Het is te hopen dat er bij Binance niet vergelijkbare praktijken als bij FTX zijn ondernomen, want dat kan weleens de doodsteek voor de industrie betekenen. Na het omvallen van FTX in november 2022 zou het funest voor de industrie zijn als ook Binance niet liquide blijkt.

Voor nu is het echter nog veel te vroeg om over dit soort zaken te speculeren en moeten we de zaak maar afwachten. Gezien het feit dat de zaak tussen Ripple en de SEC al sinds 2020 loopt, kan het zomaar zijn dat we nog jaren over de zaak tussen Binance en de SEC zullen horen voordat er een eindoordeel komt.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie