Thom Derks Thom Derks
17/01/2023 16:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/01/2023 16:05

Binance vernietigt weer grote hoeveelheid BNB in token burn

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Binance vernietigt weer grote hoeveelheid BNB tokens in burn

Foto: Diego Ioppolo/Shutterstock

Als je al wat langer meeloopt met de crypto industrie, dan heb je vast weleens van Binance gehoord. Binance is de grootste crypto exchange ter wereld en heeft met de binance coin (BNB) ook een eigen cryptomunt. Om de schaarste van die munt te verbeteren, gooit het beursplatform ieder kwartaal een hele bups aan munten op de digitale brandstapel.

Crypto exchange Uniswap komt met revolutionaire update
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

De digitale brandstapel voor BNB

Met de digitale brandstapel bedoelen we natuurlijk een adres waar je alleen munten naartoe kunt sturen, maar niet meer af kunt halen. Als Binance hier munten naartoe stuurt, dan is het daarna niet meer mogelijk om daar ooit nog iets mee te doen.

Munten die naar dit adres gaan zijn voorgoed verdwenen, waardoor we dit binnen de industrie ook wel een ’token burn’ noemen. Voor de 22e editie van het driemaandelijkse burn-proces van BNB tokens, zijn er ruim 2 miljoen tokens op de brandstapel gegaan. Je kunt de transactie onder deze link vinden: https://explorer.bnbchain.org/tx/34167E903B9F662A64817266D8A6CE4FE096868DAD0B883E4F838331E280EEFF

Tegen de huidige koers van 301,64 dollar zijn die ruim 2 miljoen tokens goed voor een waarde van meer dan 600 miljoen dollar. Ieder kwartaal gaan er dus tokens voor ongeveer dat bedrag op de digitale brandstapel bij Binance. Dat zorgt ervoor dat de token schaarser wordt en de prijs mogelijk stijgt.

Tot nu toe is dat een behoorlijk succes, want door de jaren heen is de waarde van de token extreem toegenomen. De afgelopen maanden stond de token zelfs op een all-time high ten opzichte van bitcoin.

Advertentie

Wat is het idee van Binance?

Het idee met de burn is om uiteindelijk 100 miljoen BNB uit de omloop te halen, wat ongeveer de helft van het totale aanbod is. Daarmee blijven er uiteindelijk dus nog 100 miljoen BNB rondzwerven. Door dit mechanisme creëert Binance in feite een soort aandeel van het beursplatform, omdat er meer tokens op de brandstapel gaan naarmate de handel op Binance toeneemt. Hoe populairder het platform, hoe meer BNB tokens er op de brandstapel terechtkomen.

Dat is uiteindelijk weer goed voor de waarde van de tokens, waardoor mensen in feite profiteren van de groeiende dominantie van Binance. Op het moment van schrijven zijn er nog ruim 157 miljoen BNB tokens in omloop, wat betekent dat er nog 57 miljoen op de brandstapel moeten de komende jaren.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie