Timo Bult Timo Bult
23/01/2021 15:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/01/2021 15:00

Cardano (ADA) schatkist tikt de $100 miljoen aan, maar wat kan het project ermee?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cardano (ADA) schatkist tikt de $100 miljoen aan, maar wat kan het project ermee

Foto: Shutterstock/ Piotr Swat

De Cardano (ADA) Treasury heeft onlangs een nieuwe high bereikt van bijna $100 miljoen. Door de stijgende ADA prijs nam de waarde van het fonds flink in waarde toe. Maar waar is deze schatkist eigenlijk voor bedoeld?
Uit data van Project Catalyst blijkt dat er aan de start van epoch nummer 243 er 261.254.564 ADA in de schatkist zat. Een epoch is een periode van vijf dagen waarin het netwerk tijd opdeelt en bijvoorbeeld staking winsten distribueert. De ruim 260 miljoen aDA had toen een waarde van net geen $100 miljoen. Het fonds was hiermee een van de grootste gedecentraliseerde ontwikkelingsfondsen van de crypto-markt.
De Cardano Treasury is zoals gezegd een soort schatkist waarin ADA vastzit. De bedoeling is dat de community stemt op projecten die op Cardano willen bouwen, of verbeteringen van het netwerk in het algemeen. De schatkist wordt aangevuld met een klein deel van de staking opbrengsten. Het is een systeem dat ook andere crypto-projecten toepassen.
Het doel hiervan is natuurlijk om ontwikkelaars aan te trekken om op Cardano te bouwen. Daarnaast is het idee dat Cardano zich zo op een democratische manier verder ontwikkelt. Op dit moment is de waarde van het fonds overigens weer iets teruggezakt naar $80 miljoen als gevolg van de dalende ADA koers ten opzichte van zijn tweejaarlijkse high.
De schatkist geeft ondanks het feit dat het netwerk zelf nog niet 100% operationeel is, al wel giften aan ontwikkelaars. Zo werd onlangs $250.000 aan ADA uitgedeeld aan 11 projecten. Ergens in de komende weken zal daarnaast nog eens het dubbele aan ADA worden uitgegeven.
In Timo’s take van deze week wordt gekeken naar hoe en wanneer Cardano mogelijk de concurrentie aan kan gaan met Ethereum (ETH). Cardano wordt een “Ethereum killer” genoemd, maar zal dit succesvol zijn?

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie