Ivo Melchers Ivo Melchers
19/01/2024 11:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2024 08:03

Crypto drama rondom Kanye West eindigde in rechtszaak

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto drama rondom Kanye West eindigde in rechtszaak

Foto: Liam Goodner/Shutterstock

De bekende Amerikaanse rapper Kanye West heeft vandaag samen met Ty Dollar $ign een duo-album gelanceerd. ‘Vultures’ zou in eerste instantie in oktober vorig jaar uitkomen, maar is vanwege onduidelijke redenen meerdere keren uitgesteld. Terwijl tientallen miljoenen fans van over de hele wereld de nieuwe muziekcollectie beluisteren, duiken wij in het crypto-verleden van de topartiest.

Cryptomunten van beroemdheden blijken flop; miljarden weg
Cryptomunten van beroemdheden blijken flop; miljarden weg

‘Coinye West’ crypto leidt tot rechtszaak

West werd al vroeg de crypto wereld in getrokken. In januari 2014 werd namelijk een door hem geïnspireerde cryptovaluta genaamd ‘Coinye West’ aangekondigd. Zonder enige toestemming werd er een afbeelding van West gebruikt, evanals zijn naam. Het project was bedoeld als een soort steunbetuiging aan de rapper.

Na 8 dagen werd het controversiële project officieel gelanceerd, tot spijt van West zelf. Toen hij van de lancering hoorde, ondernam hij juridische stappen. Zijn advocaten stuurden een zogeheten ‘cease-and-desist’ brief naar de ontwikkelaars van Coinye West, waarin werd beweerd dat het gebruik van zijn naam en beeltenis zonder toestemming inbreuk maakte op zijn intellectuele eigendomsrechten.

Middels een cease-and-desist brief wordt een persoon of organisatie geïnformeerd dat ze moeten stoppen (‘cease’) met bepaalde activiteiten (‘desist’). In dit geval gaat het om het stoppen met het gebruik van de naam en beeltenis.

Onder meer een 24-jarige Nederlandse student bleek betrokken te zijn bij het project. West eiste een schadevergoeding en wilde dat zijn betrokkenheid volledig weggevaagd zou worden.

Na verschillende naamswijzigingen en aanpassingen aan het ontwerp, in de poging om de referentie naar West te ondermijnen, werd er na een half jaar officieel een punt achter het project gezet. Vlak voordat de handdoek in de ring werd gegooid verwees het logo van de munt naar een South Park-aflevering waar West in voorkwam, en werd ‘West’ uit de naam van het project gehaald.

Advertentie

Kanye West gespot met Bitcoin pet

West, ook wel bekend als ‘Ye’, heeft bovendien meerdere malen zijn steun uitgesproken richting Bitcoin (BTC). Zo noemde hij Bitcoin in 2020 in de populaire podcast van Joe Rogan nog de ‘ware bevrijding van Amerika’.

In oktober vorig jaar werd de rapper bovendien gespot met met een pet waarop Satoshi Nakamoto, de anonieme oprichter van Bitcoin, stond geschreven.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie