Roemer Hoogerwerf
05/12/2021 11:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/12/2021 11:02

Crypto exchange gehackt, $200 miljoen weg na exploit

Nieuws

Foto: Ira Lichi/Shutterstock

Een nieuwe exchange is slachtoffer geworden van een hack nadat hackers misbruik wisten te maken van een exploit. De hackers kregen toegang tot hot wallets van de exchange, welke gehost zijn via het Ethereum (ETH) netwerk en de Binance Smart Chain (BSC), en zijn er met een flinke bag aan gemixte coins vandoor gegaan. 

De exchange die slachtoffer is geworden is Bitmart, welke op rang 121 staat van CoinMarketCaps ranglijst van crypto exchanges. Aanvankelijk ging het om $100 miljoen aan assets die via de Ethereum blockchain waren gestolen, al bleek in nader onderzoek dat er een gelijktijdige hack heeft plaatsgevonden waarbij er ook nog $96 miljoen aan coins zijn gestolen die van het BSC-ecosysteem afkomstig zijn.

Nieuw dieptepunt voor bitcoin ETF’s na dramatische week

Klokkenluider was externe partij

Het was overigens niet de exchange zelf die de hack bekend heeft gemaakt, maar een blockchain-beveiligings- en data-analyse bedrijf genaamd Peckshield. Zij waren de eerste die de transacties van ongeveer $100 miljoen op het Ethereum-netwerk identificeerden.

Meer dan 25 verschillende coins zijn gestolen uit de Ethereum wallet. De coin waarvan het meeste gestolen is lijkt Shiba Inu (SHIB) te zijn met een totaalwaarde van ruim $29 miljoen. Het lijkt hier vooral om memecoins te gaan, al lijken er ook wat serieuzere projecten tussen te zitten zoals Fantom (FTM) en Polygon (MATIC).

Op het BSC-netwerk lijkt SafeMoon (Safemoon) het grootste slachtoffer te zijn. Van de 20 geëxploiteerde projecten, heeft dit project namelijk het grootste aandeel met bijna $40 miljoen aan gestolen coins.

Advertentie

Bitmart geeft uiteindelijk toe

Nadat Peckshield de hack had bekendgemaakt, ontstond er behoorlijk wat verwarring bij investeerders op het platform. Bitmart zelf had in eerste instantie nog geen bevestiging gegeven van de hack, in tegendeel zelfs, admins in hun Telegram groep wisten juist te vertellen dat er helemaal geen hack had plaatsgevonden.

Volgens sommigen was de hack nepnieuws terwijl anderen beweerde dat withdrawals normaal zijn voor een platform en dat de coins gewoon veilig waren. Het was uiteindelijk Bitmart-CEO Sheldon Xia wie bevestigde dat de hack wel echt plaats heeft gevonden. 

 

 

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie