Kevin Schijven Kevin Schijven
19/11/2021 15:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/11/2021 15:26

Crypto fans bieden $40 miljoen voor Amerikaanse grondwet, twee Banksy’s verkocht voor ethereum

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto fans bieden $40 miljoen voor Amerikaanse grondwet, twee Banksy's verkocht voor ethereum

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

Een zeer grote groep cryptocurrency fans waren overtuigd dat zij samen een zeldzame kopie van de Constitution of the United States, oftewel de Grondwet van de Verenigde Staten, konden kopen tijdens een veiling.

Deze groep, een zogenaamde decentralized autonomous organization, of DAO, onder de naam ConstitutionDAO, haalde maar liefst $40 miljoen op om het document te kopen in een veiling van Sotheby’s, het grootste veilinghuis ter wereld. Het was het grootste crowdfunding initiatief ooit.

Echter verloren zij op het nippertje. Een anoniem persoon bood namelijk $41 miljoen en won daarmee uiteindelijk de veiling. In totaal werd $43,2 miljoen betaald vanwege honoraria. Er bestaan maar 13 kopieën van het document in de wereld.

Een DAO is een soort decentrale organisatie die beheerd wordt door de gemeenschap. Deze DAO is een Discord groep dat uit bijna 19.000 mensen bestaat. De organisatie haalde maar liefst $40 miljoen op in minder dan een week van 17.000 ethereum (ETH) wallets. Ze waren van mening dat het document thuishoort in de handen van het volk. “Power of the people,” dachten ze, tot ze verloren dan.

“Hoewel dit niet het resultaat was waarop we hadden gehoopt, hebben we vanavond toch geschiedenis geschreven met ConstitutionDAO. Dit is de grootste crowdfund voor een fysiek object waarvan we ons bewust zijn – crypto of fiat. We zijn zo ongelooflijk dankbaar dat we dit samen met jullie allemaal en zijn nog steeds in shock dat we zo ver zijn gekomen.”

Deelnemers worden terugbetaald, al zullen ze op de transactiekosten wat verliezen. Op het Discord chatkanaal meldde de groep dat het niet meer kon bieden dan de $40 miljoen; het veilig bewaren van het document zou namelijk een dure onderneming zijn.

In gerelateerd nieuws werden via Sotheby’s twee schilderijen van de bekende anonieme artiest Banksy geveild voor ether. De kunstwerken, “Trolley Hunters” en “Love Is In The Air” werden gezamenlijk verkocht voor maar liefst 3.093 ETH, ter waarde van ongeveer $13 miljoen. Het is de eerste keer dat zo veel crypto betaald is voor fysieke kunstwerken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie