Erik Juffermans Erik Juffermans
11/02/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2023 08:00

Darkweb inkomsten halveerden in 2022: crypto onderzoek

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Darkweb inkomsten halveerden in 2022: crypto onderzoek

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Afgelopen april werd Hydra opgerold, een illegale Russische online marktplaats op het beruchte darkweb. Volgens een recent onderzoek heeft dit bijgedragen aan de verminderde opbrengst van online drugshandel en frauduleuze praktijken. In 2022 bedroeg de opbrengst 1,5 miljard dollar volgens analysebedrijf Chainalysis. Dit is nog maar half zoveel als de $3,1 miljard in 2021. Voor transacties op het darkweb wordt veel crypto gebruikt wat het achterhalen van deze transacties en bedragen gemakkelijker maakt.

12 Solana memecoins zijn binnen een maand al ingestort of verlaten
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Hydra verdwijnt, maar is het tijdelijk?

Nadat Duitse autoriteiten Hydra de grond in drukte, daalde de activiteit van dergelijke frauduleuze online marktplaatsen aanzienlijk. Van 4.2 miljoen dollar per dag naar 447 duizend dollar per dag; een daling van ongeveer 90 procent. Volgens de Amerikaanse regering was het aandeel van Hydra op het darkweb ongeveer 80 procent, volgens Chainalysis zelfs 93%.

Het darkweb faciliteert een groot deel van de drugshandel en witwaspraktijken. Naast drugs is het ook een plek waar hacking software en andere illegale producten worden verhandeld. De betalingen op dergelijke fora en websites worden in principe exclusief uitgevoerd met crypto.

Hoewel de oprolling van Hydra een mooie overwinning is, betekent het hoogstwaarschijnlijk niet het einde van het darkweb. Het verleden heeft aangetoond dat in dergelijke gevallen de gebruikers naar andere websites migreren. Chainalysis heeft al een hoop migratie waargenomen naar een platform genaamd OMG!OMG!. De onderzoekers van het blockchain analysebedrijf vermoeden dat deze nieuwe website verbonden is aan het voormalige Hydra.

Een smet op de crypto sector

Het gebruik van crypto op het darkweb is altijd een blok aan het been geweest van de crypto industrie. Ondanks de goede bedoelingen van het leeuwendeel van de crypto sector blijft het gebruik van crypto voor illegale online activiteit bestaan. Dit probleem oplossen is te vergelijken met het wieden van onkruid. Hydra wordt opgerold, maar even snel duikt er een vervangend platform weer op.

Zolang crypto wordt gebruikt voor illegale online praktijken zal deze kritiek overeind blijven. Tot op heden hebben autoriteiten geen permanente oplossing voor de illegale online marktplaatsen weten te vinden. Tot die tijd zal het gebruik van crypto op het darkweb een smet zijn op de crypto sector.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie