Simon Bosch Simon Bosch
23/04/2022 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/04/2022 16:01

DeFi-hacker vernietigt gestolen tokens ter waarde van 1 miljoen USD

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Virrage Images

Een hacker heeft een softwarefout in het kleinschalige decentralized finance (DeFi) protocol Zeed misbruikt en wist hierdoor voor 1,04 miljoen Amerikaanse dollar aan tokens te stelen. Opvallend is dat de hacker er niet voor koos om ze uit te geven of ze wit te wassen, maar om ze te vernietigen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Protocol niets meer waard

Het Zeed-protocol (YEED) is gebouwd op de Binance Smart Chain (BSC). Sinds de aanval zijn de prijs en de totale marktwaarde gedaald tot 0 BNB. Het probleem lijkt als eerste te zijn opgemerkt door BlockSec, en ook blockchain-beveiligingsbedrijf PeckShield heeft het probleem ontdekt.

Om precies te zijn hield het probleem in dat er extra tokens konden worden gemint door het onderdeel dat rendement voor tokenholders mogelijk maakt uit te buiten. Hierna zijn alle tokens gedumpt (verkocht voor de BUSD-stablecoin), waardoor de prijs is gecrasht.

Het is niet duidelijk of de hacker is vergeten om de coins uit de wallets te halen, of dat hij zó activistisch was dat hij ze bewust heeft laten staan voordat de wallet zichzelf vernietigde.

Advertentie

DeFi heeft risico’s

Het geeft duidelijk aan wat het risico is van een protocol. Onlangs schreven we dat het IMF erg voorzichtig is met DeFi, omdat er verborgen risico’s kunnen zijn rondom beveiligingsproblemen, een gebrek aan liquiditeit en een gebrek aan decentralisatie.

Deze exploit bevestigt dat duidelijk. Als het softwareprobleem er niet was geweest en als er meer liquiditeit was geweest, dan was de kans op een waardedaling van 100% een stuk kleiner geweest. Helaas is het daar nu te laat voor. De kans dat een bekender protocol dit overkomt is kleiner, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie