Thom Derks Thom Derks
03/02/2023 13:23 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2023 13:23

Eerste échte Europese euro-stablecoin gelanceerd

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Kunyakon Moonlapong/Shutterstock

Het Finse bedrijf Membrane Finance claimt de eerste partij te zijn die een volledig door euro’s gedekte stablecoin lanceert. Membrane Finance valt onder het toezicht van de Finse financiële toezichthouder de Finnish Financial Supervisory Authority (Fin-FSA) en zegt dat zijn stablecoin de eerste en enige in de Europese Unie gereguleerde euro-stablecoin is.

Beroemde filmmuzikant Hans Zimmer maakt nummer voor TRON: zo klinkt het
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Lancering van de EUROe stablecoin

Het in de Verenigde Staten gevestigde Circle Inc lanceerde in juni zijn eerste door euro’s gedekte stablecoin, maar de Euro Coin (EUROC) wordt beheerd door Silvergate Bank, wat een bank is die onder Amerikaans toezicht valt. Iedere EUROe token van Membrane Finance wordt gedekt door tenminste één echte euro binnen een Europese financiële instantie of bank.

Het bedrijf is ervan overtuigd dat zijn digitale euro het mogelijk maakt on onmiddellijke betalingen mogelijk te maken met euro’s. Daarnaast is het met de stablecoin een stuk goedkoper om transacties te doen dan binnen het traditionele financiële systeem. Membrane Finance CEO Juha Viitala hoopt dat de stablecoin van zijn bedrijf meer Europeanen richting de DeFi wereld trekt.

“Stablecoins zijn een essentieel onderdeel van de transitie naar een op blockchain-technologie gebaseerd geldsysteem. Europeanen verdienen het om een volledig door euro’s gedekte stablecoin te hebben die vanuit de Europese Unie gereguleerd is,” aldus Juha Viitala.

Advertentie

Euro’s op Ethereum

De stablecoin van het Finse Membrane Finance is in eerste instantie alleen beschikbaar op Ethereum, maar het bedrijf heeft al plannen om uit te breiden naar andere blockchains. Stablecoins hebben een lange geschiedenis binnen de industrie. De eerste Amerikaanse dollar stablecoin was Tether (USDT), die oorspronkelijk op de Bitcoin Omni Layer lanceerde en later de transitie maakte naar Ethereum in 2018.

Op dit moment is Tether zelfs de op twee na grootste cryptocurrency van de markt, na bitcoin en ethereum. Stablecoins hebben de potentie om internationale betalingen een stuk goedkoper te maken. Volgens Circle en het team achter Uniswap, die hier samen een onderzoek over publiceerden, kunnen de kosten met 80 procent dalen ten opzichte van transacties binnen het traditionele financiële systeem.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie