Thom Derks Thom Derks
03/02/2023 13:23 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2023 13:23

Eerste échte Europese euro-stablecoin gelanceerd

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Kunyakon Moonlapong/Shutterstock

Het Finse bedrijf Membrane Finance claimt de eerste partij te zijn die een volledig door euro’s gedekte stablecoin lanceert. Membrane Finance valt onder het toezicht van de Finse financiële toezichthouder de Finnish Financial Supervisory Authority (Fin-FSA) en zegt dat zijn stablecoin de eerste en enige in de Europese Unie gereguleerde euro-stablecoin is.

Cryptoscammers krijgen koekje van eigen deeg en verliezen fortuin
Cryptoscammers krijgen koekje van eigen deeg en verliezen fortuin

Lancering van de EUROe stablecoin

Het in de Verenigde Staten gevestigde Circle Inc lanceerde in juni zijn eerste door euro’s gedekte stablecoin, maar de Euro Coin (EUROC) wordt beheerd door Silvergate Bank, wat een bank is die onder Amerikaans toezicht valt. Iedere EUROe token van Membrane Finance wordt gedekt door tenminste één echte euro binnen een Europese financiële instantie of bank.

Het bedrijf is ervan overtuigd dat zijn digitale euro het mogelijk maakt on onmiddellijke betalingen mogelijk te maken met euro’s. Daarnaast is het met de stablecoin een stuk goedkoper om transacties te doen dan binnen het traditionele financiële systeem. Membrane Finance CEO Juha Viitala hoopt dat de stablecoin van zijn bedrijf meer Europeanen richting de DeFi wereld trekt.

“Stablecoins zijn een essentieel onderdeel van de transitie naar een op blockchain-technologie gebaseerd geldsysteem. Europeanen verdienen het om een volledig door euro’s gedekte stablecoin te hebben die vanuit de Europese Unie gereguleerd is,” aldus Juha Viitala.

Advertentie

Euro’s op Ethereum

De stablecoin van het Finse Membrane Finance is in eerste instantie alleen beschikbaar op Ethereum, maar het bedrijf heeft al plannen om uit te breiden naar andere blockchains. Stablecoins hebben een lange geschiedenis binnen de industrie. De eerste Amerikaanse dollar stablecoin was Tether (USDT), die oorspronkelijk op de Bitcoin Omni Layer lanceerde en later de transitie maakte naar Ethereum in 2018.

Op dit moment is Tether zelfs de op twee na grootste cryptocurrency van de markt, na bitcoin en ethereum. Stablecoins hebben de potentie om internationale betalingen een stuk goedkoper te maken. Volgens Circle en het team achter Uniswap, die hier samen een onderzoek over publiceerden, kunnen de kosten met 80 procent dalen ten opzichte van transacties binnen het traditionele financiële systeem.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
Cryptomarkt volatiel na CPI-schok, dit kan niet lang meer duren
terra-luna-lunc-do-kwon
Terra-drama nadert einde: Miljarden-schikking leidt tot verkoop bedrijven
Zuid-Korea opent aanval op Noord-Koreaanse bitcoins
Noord-Koreaanse cryptodieven beginnen $305 miljoen te versluizen
Advertentie