Ivo Melchers Ivo Melchers
30/05/2024 10:01 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/05/2024 09:42

Ethereum ‘Classic’ halving morgen – wat gaat de koers doen?

Ethereum Classic-ETC
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum ‘Classic’ halving morgen - wat gaat de koers doen?

Foto: BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock

Bij de term ‘halving’ zul je als crypto-fanaat al snel aan Bitcoin (BTC) denken, maar er zijn nog veel meer cryptomunten die een halving ingebakend hebben in de onderliggende blockchain-code. Ethereum Classic (ETC), het kleinere broertje van Ethereum (ETH), is onderdeel van deze lijst en hoeft nog maar één dag te wachten tot het zover is. Wat gaat de koers doen nu nu deze belangrijke gebeurtenis voor de deur staat?

Ethereum Classic

Ethereum Classic deelt dezelfde oorsprong als Ethereum, maar zijn in 2016 ieder hun eigen pad ingeslagen na een controversiële beslissing binnen de gemeenschap om een hard fork, ofwel een grote wijziging van het netwerkprotocol, uit te voeren.

De beslissing volgde op een grote hack van de DAO, een gedecentraliseerde autonome organisatie, waarbij een aanvaller erin slaagde ongeveer 3,6 miljoen ether te stelen met een destijdse waarde van ongeveer 50 miljoen dollar.

De meerderheid stemde op dat moment voor een hard fork om de slachtoffers van de hack te compenseren. Sommige leden van de gemeenschap wilden vasthouden aan het onveranderlijke behoud van de blockchain. Deze netwerkdeelnemers hebben hun software niet geüpgraded, wat resulteerde in een splitsing. De oorspronkelijke blockchain kreeg de naam Ethereum Classic.

ETC ‘halving’

Hoewel Ethereum Classic niet zo populair is als Ethereum, blijft het een belangrijke speler binnen het crypto-landschap.

In tegenstelling tot Ethereum, dat in september 2022 de overstap maakte naar Proof-of-Stake (PoS), draait Ethereum Classic op een Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme.

Dit betekent dat miners de strijd met elkaar aan gaan door met gigantische hoeveelheden rekenkracht complexe wiskundige puzzels op te lossen. Degene die hier als eerste in slaagt, mag een nieuw transactieblok toevoegen aan de blockchain en strijkt een bijbehorende beloning op.

Dit is vergelijkbaar met Bitcoin. De block reward wordt eveneens op periodieke wijze verlaagd. Echter zijn er belangrijke verschillen met Bitcoin.

In plaats van een halvering, wordt de beloning bij elke ‘fifthening’ met 20% verminderd. Dit betekent dat de beloning na elke 5.000.000 blokken (ongeveer 2,4 jaar) wordt verlaagd. Bij Bitcoin vindt de halving daarentegen grofweg iedere 4 jaar plaats.

Morgen de grote dag: effect op de koers

Morgen zullen de beloningen voor Ethereum Classic miners voor de vierde keer ooit in mindering worden gebracht. Specifiek zullen miners na morgenochtend 2,048 ETC opstrijken in plaats van de huidige 2,56 ETC.

Ethereum Classic vermindert de beloningen geleidelijk om de hoeveelheid ETC onder controle te houden en de onderliggende inflatie te verminderen.

De dalende toevoer van nieuwe ETC-tokens kan als bullish worden beschouwd voor de koers. Het uiteindelijke effect hangt echter af van veel verschillende factoren, en dus is het geen garantie dat de koers opwaarts zal bewegen.

Voor de korte termijn is het al helemaal onzeker wat de koers in petto zal hebben. De koersbewegingen van ethereum classic zijn nu eenmaal, net als iedere andere altcoin, sterk afhankelijk van de bitcoin koers. Mocht bitcoin net als in het verleden een grote bullmarkt betreden nu de halving achter de rug is, zal ethereum classic hier op zijn beurt ook van kunnen profiteren. In dat geval zal het dalende aanbod natuurlijk een mooi pluspunt zijn.

Alle Nederlanders ontvangen tijdelijk gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel Ethereum Classic of Shiba Inu te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €10,- gratis

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto Ontbijt: Altcoins & Trump crash, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie