Timo Bult Timo Bult
29/09/2021 09:57 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/09/2021 09:57

Ethereum (ETH) 2.0 krijgt eerste mainnet update, dit gaat er veranderen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) 2.0 krijgt eerste mainnet update, dit gaat er veranderen

Foto: leksiv/Shutterstock

Komende maand zal Ethereum (ETH) weer een stapje dichterbij de grote ETH 2.0 update komen. De Altair update staat nu gepland voor epoch 74240 en markeert “de eerste mainnet upgrade van de Beacon Chain.” Altair brengt een aantal verbeteringen en activeert daarnaast ook een aantal nieuwe functies.

Ethereum is op dit moment nog een proof-of-work (PoW) blockchain, zoals Bitcoin (BTC). Dat houdt in dat miners zwaar werk verrichten om transacties te verwerken en het netwerk te beveiligen. Alhoewel dit in principe goed werkt, blijkt dat in de praktijk de transactiekosten enorm stijgen op momenten van grote bezetting op het netwerk. Daarnaast is PoW niet de meest ideale optie voor een blockchain die snel en groots wil opschalen.

Daarom zijn de ontwikkelaars al een tijd bezig met het implementeren van proof-of-stake (PoS). Dit protocol maakt het voor ETH-bezitters mogelijk om hun crypto vast te zetten, ook wel staking genoemd, waarmee zij bijdragen aan de beveiliging van het netwerk. In ruil ontvangen stakers een vergoeding.

De overstap naar ETH 2.0 is echter een helse klus. Kleine stapjes worden gezet en inmiddels is de ETH 2.0 in principe al live in de vorm van de Beacon Chain. Uiteindelijk is de bedoeling dat ETH 1.0 en ETH 2.0 samenvoegen. Altair, de update die op 27 oktober gelanceerd wordt, brengt dit moment weer een beetje dichterbij.

Deze update zal een aantal dingen verbeteren en activeert functies zoals het in sommige situaties bestraffen van validators:

“Deze upgrade brengt light-clientondersteuning naar de kernconsensus, ruimt de beacon state incentive accounting op, lost enkele problemen op met validatorincentives en verhoogt de punitieve parameters volgens EIP-2982.”

Denk dan aan een soort boete voor alle validators zodra er een tijd lang geen finaliteit wordt bereikt op de blockchain, oftewel dat er geen transacties worden verwerkt. Daarnaast wordt de slashing functie geactiveerd. Dit is een boete voor validators die expliciet foutieve en gemanipuleerde transacties toevoegt aan de blockchain.

In de aankondiging van Altair staat daarnaast nog een interessante opmerking. Op PoW-chains is het inplannen van een update vrijwel onmogelijk. Het moment dat een update op zo’n blockchain een update live gaat, is altijd een schatting omdat het afhankelijk is van hoe snel miners kunnen minen. Met PoS werkt dat anders:

“Een subtiel maar groot voordeel van proof-of-stake is dat we upgrades precies kunnen timen!”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie