Timo Bult Timo Bult
12/04/2021 11:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2021 11:04

Ethereum (ETH) rivaal Binance Smart Chain krijgt kritiek over centralisatie, wat is er aan de hand?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum (ETH) rivaal Binance Smart Chain krijgt kritiek over centralisatie, wat is er aan de hand

Foto: leksiv/Shutterstock

Ethereum (ETH) zit in de problemen door te hoge transactiekosten. Daardoor wijken veel projecten en gebruikers uit naar alternatieve platforms, waaronder Binance Smart Chain (BSC), Cardano (ADA) en Harmony (ONE). Terwijl BSC in het rijtje staat van Ethereum rivalen, is onderzoeksbureau Messari minder overtuigd van het netwerk. Zo zou de mate van centralisatie binnen dit netwerk namelijk hoog zijn.

Op de crypto markt zijn verschillende projecten te vinden. Veel van deze projecten draaien op hun eigen blockchain, die weer op een eigen ontwikkelde techniek draait. Zo ook Binance Smart Chain. Dat netwerk draait op een Proof of Staked Authority (PoSA) protocol. Ethereum draait daarentegen op een Proof of Work (PoW) protocol, wat inhoudt dat miners intensieve taken moeten uitvoeren om transacties te verwerken. Dit is lastig schaalbaar en is dan ook de reden voor de hoge transactiekosten.

BSC lost dit op door niet duizenden miners het werk te laten doen, maar een select groepje validators. Het netwerk bestaat uit 21 actieve validators die transacties goedkeuren. Doordat het er zo weinig zijn kan het netwerk sneller en beter opschalen om meer transacties sneller te verwerken. Maar deze 21 actieve validators worden elke dag gekozen door Binance Chain, de blockchain waarop geen smart contracts draaien. Binance Chain bestaat slechts uit 11 validators. Kortom, de 21 validators op de Binance Smart Chain worden gekozen door de 11 validators op de Binance Chain:

In een vervolgtweet stelt de onderzoeker:

“Het is moeilijk om niet aan te nemen dat elke Binance Chain-validator op de een of andere manier verbonden of gebonden is aan Binance.

Ze produceren om de beurt blokken [met transactiegegevens] in een schijnbaar vooraf gedefinieerde volgorde. Er lijkt geen mechanisme te zijn met een gewogen inzet om te bepalen welke het volgende blok produceert.”

Ondanks de bijzonder goede prestaties van Binance coin (BNB) lijkt het onderliggende netwerk dus aardig gecentraliseerd te zijn. En dat is op zich geen probleem; ook voor meer gecentraliseerde netwerken kan er een plek in de digitale toekomst zijn. Al kan het op het gebied van volledige decentralisatie dus niet de directe concurrentie aangaan met Ethereum.

“As je echt denkt dat BSC de suprematie van smart contract heeft bereikt en de settlement-laag van de wereld zal worden, dan ben je aan de crack.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie