Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
02/08/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/08/2023 07:00

Explosieve en razendpopulaire BALD token stort finaal in

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin crasht hard, paar uur na bereiken hoogste prijs in 13 maanden

Foto: Vinnikava Viktoryia/Shutterstock

De memecoin BALD, dat op het recent gelanceerde Base netwerk van crypto exchange Coinbase draait, stortte in elkaar na een imposante koersstijging. De extreme daling kwam hoogstwaarschijnlijk door een zogeheten rug pull.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

BALD ontwikkelaar verdient miljoenen 

De BALD token was als grap opgezet en refereert naar de kale kop van Coinbase CEO, Brian Armstrong. Het project wist in korte tijd te exploderen in prijs en maakte een aantal vroege investeerders stinkend rijk. Het is te hopen dat investeerders hun investeringen hebben verkocht aangezien de prijs vervolgens plotseling 85% omlaag kelderde. 

De waarschuwingen vooraf, vanuit het ontwikkelteam van het Base netwerk, mochten helaas niet baten. Volgens een Tweet met blockchain data blijkt dat de ontwikkelaar van BALD op 31 juli om 12:13 meer dan 1.000 Ethereum (ETH) aan liquiditeit verwijderde, ter waarde van bijna $2 miljoen. Het is een schoolvoorbeeld van een rug pull. Een “rug pull” is een vorm van oplichterij in de crypto wereld waarbij ontwikkelaars van een cryptocurrency plotseling de liquiditeit uit hun token trekken na het aantrekken van investeerders. Zij gaan er met het geld vandoor terwijl goedgelovige investeerders met lege zakken overblijven.

Advertentie

Alarmerende signalen

Achteraf gezien waren er een aantal alarmerende indicatoren die investeerders mogelijk al door konden hebben. De memecoin token werd namelijk gelanceerd door een anonieme ontwikkelaar die zich onder de naam Bald op Twitter profileerde. Mede door zijn promotie steeg de token binnen 14 uur met bijna 300.000%. Op de piek, een dag later, was het rendement al 4.000.000%. Het is verdacht als een token door een anonieme ontwikkelaar wordt opgezet omdat er geen aansprakelijkheid of transparantie is; als er iets misgaat of als er frauduleuze activiteiten plaatsvinden (zoals een rug pull), is er geen manier om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen of juridische stappen tegen hen te ondernemen. 

Het fiasco omtrent BALD is maar weer eens het bewijs dat crypto investeerders voorzichtig moeten zijn met investeren in het algemeen, maar in het bijzonder ook in memecoins. De munten worden vaak gedreven door speculatie en hype, in plaats van door intrinsieke waarde of een solide business model. Daarnaast zijn ze vaak het doelwit van prijsmanipulatie zoals  ‘pump-and-dumps’ en, zoals we hier zagen, rug pulls. 

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
bitcoin miners stappen over naar kaspa 95% meer winst
Bitcoin houders stappen massaal over naar KASPA (KAS): 95% meer winst
Advertentie