Simon Bosch Simon Bosch
11/09/2023 16:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/09/2023 16:00

Failliete cryptobeurs bereidt massale dump voor, markt is angstig

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Populaire crypto dienst beëindigt solana inkomstenbron, wat nu?

Foto: Tada Images/Shutterstock

In november van vorig jaar is de enorme cryptobeurs FTX met veel kabaal officieel failliet gegaan. Dit veroorzaakte een grote kettingreactie die zelfs nu nog steeds niet volledig is opgelost. Doordat FTX miljarden dollars tekort kwam was het bovendien niet in staat om één-op-één klanten terug te betalen, daarom bezit het nog steeds veel crypto. Volgens de planning komt daar binnenkort verandering in.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX wil $3,4 miljard aan crypto verkopen

De exchange heeft namelijk een motie ingediend bij de rechtszaal, waarin staat dat het graag alle overgebleven activa wil verkopen. Afgelopen april waren de cryptocurrencies 3,4 miljard dollar waard. De op het sociale mediaplatform X actieve ‘The DeFi Investor’ concludeert dat het grootste deel hiervan uit solana (SOL) bestond en goed was voor 685 miljoen dollar. De op één na grootste activa was FTX’ eigen token, FTT. Dit bedrag stond toen op 529 miljoen dollar.

Bijna 1,3 miljard dollar was gedenomineerd in andere altcoins met elk een marktwaarde van minder dan 29 miljoen dollar. Helaas zijn veel coins de afgelopen tijd gedaald tot onder het niveau van afgelopen april, wat kan betekenen dat FTX gedwongen is om te verkopen met verlies. Het heeft ook 245 miljoen dollar aan stablecoins. Wat het portfolio op dit moment waard is, is nog niet duidelijk.

Het idee dat het overblijfsel van FTX een paar miljard dollar aan crypto gaat verkopen is in principe niet gunstig voor de markt, het creëert namelijk extra verkoopdruk. Gelukkig tonen de documenten dat de limiet op 100 miljoen dollar aan crypto per week ligt. Dit kan onder bepaalde voorwaarden worden opgehoogd tot 200 miljoen dollar per week. Dat moet voorkomen dat FTX de markt al te veel verstoort.

Advertentie

Solana crasht na FTX’ verkoopplannen

In ieder geval lijkt het nieuws geen goede invloed te hebben op de prijzen van de meeste tokens. Solana vormt het grootste deel van het portfolio, en is gemeten vanaf gisteren met ruim 8% gedaald. De koers staat nu slechts 20% onder de lokale bodem van afgelopen juni. Toen haalde de SEC uit naar de token, omdat het een ongeregistreerd effect zou zijn.

FTX Token (FTT) is op het moment van schrijven met meer dan 20% gecrasht. Volgens on-chain analysebedrijf IntoTheBlock overschaduwt het verkoopplan het goede nieuws in de markt.

Bitcoin (BTC) is met 268 miljoen dollar een veel kleiner deel van het portfolio, alhoewel het alsnog het op twee na grootste deel vormt. De flinke marktwaarde van BTC beschermt op dit moment de koers nog, de daling blijft vooralsnog steken op 1%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie