Thom Derks Thom Derks
18/01/2023 20:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2023 20:00

FTX kan nog deze crypto tokens op de markt dumpen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Escandalosas cifras de FTX: Mil millones de dólares en déficit

Foto: Marquess789/Shutterstock

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat FTX in november van het afgelopen jaar kopje onder ging. Nu is het zo dat de curatoren voor ongeveer 5 miljard dollar aan onder andere cryptocurrencies bij elkaar verzameld hebben om te verkopen voor de boedel. Met dat geld kunnen ze in theorie een groot deel van de schuldeisers terugbetalen, maar voordat ze dat kunnen doen moeten ze de cryptomunten wellicht op de markt dumpen.

Pas op: neppe cryptomunt van Shiba Inu in omloop
Pas op: neppe cryptomunt van Shiba Inu in omloop

Welke tokens gaat FTX dumpen?

Voordat we veel teveel paniek veroorzaken, moeten we de boel nog wel even nuanceren. Op papier zijn er namelijk voor 5 miljard dollar aan assets gevonden, maar voor dat getal zijn wel de koersen gebruikt op het moment dat de beurs kopje onder ging. Ze hebben het onder andere over 529 miljoen dollar aan FTX Tokens (FTT) die volgens de curatoren liquide zou zijn.

Wij weten natuurlijk allemaal dat er praktisch niemand meer is die op dit moment nog interesse heeft om FTT te kopen tegen de marktwaarde van begin november. Die tokens zijn nu praktisch niets meer waard en krijgen waarschijnlijk ook geen waarde meer, omdat de kans op een doorstart van FTX nihil is en de token volledig gekoppeld is aan de prestaties van de beurs.

Het is uiteindelijk dus nog maar de vraag in hoeverre de tokens die FTX momenteel bezit echt veel waarde vertegenwoordigen. Ook is het in deze zaak belangrijk om niet te vroeg te juichen. Naast FTT heeft FTX ook nog een flinke portie solana (SOL), ripple (XRP), dogecoin (DOGE), aptos (APT), polygon (MATIC), toincoin (TON) en bitdao (BIT).

Advertentie

685 miljoen dollar aan Solana

Het totaal aan solana dat FTX op dit moment bezit zou oplopen tot een bedrag van 685 miljoen dollar. Waarschijnlijk is dat tegen de huidige koersen alweer een stuk minder, maar echt positief is dat niet voor Solana. Want die tokens moeten voor het faillissement uiteindelijk verkocht worden, waarmee de kans groot is dat er een gigantische druk op de koers komt.

De markt voor Solana is niet groot en zeker niet liquide te noemen als je hem vergelijkt met bitcoin of ethereum. Het is dan ook de vraag wat het met de koers doet als al deze tokens vrijkomen. Wat dat betreft komen er voor tokenhouders van Solana een paar spannende maanden aan.

Als de curatoren het slim aanpakken, dan verkopen ze alles in ieder geval niet op hetzelfde moment of proberen ze een ‘over-the-counter’ deal te regelen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie