Thom Derks Thom Derks
10/01/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2023 17:00

Institutionele beleggers laten bitcoin en ether liggen en kiezen XRP

Nieuws
Precio de Ripple tambalea por un ataque fallido de $15.000 millones

Foto: Tobias Arhelger/Shutterstock

CoinShares deelt iedere week een rapport over de kapitaalstromen bij de grote crypto-fondsen voor institutionele beleggers. Opvallend is dat XRP tijdens de eerste week van 2023 de grote ster was. Terwijl grote projecten als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) het met uitstromen moesten doen, mocht ripple (XRP) een kleine netto instroom van 3 miljoen dollar opschrijven.

Bitcoin koers mogelijk in gevaar door Mt. Gox, volgens onderzoekers

Exit voor bitcoin en ether

Opvallend is dat de grote jongens bitcoin en ethereum het afgelopen week niet al te goed deden onder institutionele beleggers. De bitcoin-fondsen verloren ongeveer 6,5 miljoen dollar aan kapitaal en ether fondsen moest een uitstroom van 3 miljoen dollar opschrijven. De handelsvolumes vallen in het nieuwe jaar vooralsnog ook tegen. Waar die in 2022 nog op een gemiddelde van 9 miljard dollar per dag lagen, is dat in 2023 teruggevallen naar een gemiddelde van 5 miljard dollar per dag.

Aan de andere kant is het jaar pas net begonnen en  we moeten nog maar zien hoe zich dat de komende periode zal ontwikkelen. Voor Ripple fondsen is is het jaar wel al positiever begonnen met een netto van 3 miljoen dollar. Waar dat precies aan ligt is onduidelijk, maar volgens CoinShares draagt de duidelijkheid omtrent de rechtszaak tegen de SEC daar mogelijk aan bij.

Advertentie

Einde van de XRP rechtszaak

Het valt echter nog maar te bezien in hoeverre Ripple de rechtszaak van de SEC kan winnen. Op dit moment lijkt het allesbehalve duidelijk dat het crypto-project de zaak in zijn voordeel zal beslechten. De SEC is nog altijd van mening dat Ripple met de XRP token een illegale effectenuitgifte organiseerde.

We spreken binnen de financiële wereld van een ‘effect’ als een financieel object een zekere winstverwachting met zich meedraagt als gevolg van de inspanningen van het bedrijf dat het object uitgeeft. In feit ontstaat op die manier een soort contract tussen de investeerders en het bedrijf.

Volgens de SEC was daar in het geval van de XRP token sprake van en had Ripple deze nooit zonder vergunning mogen verkopen aan het grote publiek. Dat is toch gebeurd, waardoor het bedrijf mogelijk flinke boetes te wachten staat.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie