Timo Bult Timo Bult
10/02/2021 10:48 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/02/2021 10:48

IOTA (MIOTA) lanceert eigen oracles, kan het de strijd aangaan met Chainlink (LINK)?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
IOTA (MIOTA) lanceert eigen oracles, kan het de strijd aangaan met Chainlink (LINK)

“Traditionele” blockchain-netwerken moeten het doen met de data die beschikbaar is op de blockchain zelf. Er bestaat dan geen link met de buitenwereld en dus kunnen applicaties niets met deze data van buitenaf doen. Oracles brengen daar verandering in. Een bekend oracle-netwerk is Chainlink (LINK). Maar ook IOTA (MIOTA) heeft onlangs oracles gelanceerd!
Oracles maken het mogelijk om geverifieerde data van buiten de blockchain naar de blockchain te halen. Ze fungeren dus als een brug tussen de blockchain en de buitenwereld. Zo kunnen smart contracts op basis van deze data processen uitvoeren waarmee deze applicaties veel maar use-cases hebben. Oracles zijn echter een gevoelig punt binnen een netwerk, zo legt het team achter IOTA uit:

“Hoewel oracles meestal bedoeld zijn om een brug te slaan tussen de externe/offchain-wereld en gedecentraliseerde netwerken en diensten, lijden ze onder het eeuwenoude “Garbage in, garbage out” probleem. Als de gegevens die via een oracle binnenkomen, kunnen worden gemanipuleerd of gecensureerd, is het mogelijk dat “verkeerde” gegevens tot “verkeerde” resultaten leiden.”

De nieuwe IOTA oracles proberen volledig correcte en geverifieerde data te leveren aan smart contracts door de dataverlener direct data op de Tangle (de blockchain waarop IOTA draait) te laten plaatsen. Op geen enkel moment wordt de data dus bewerkt of aangeraakt door externe partijen. IOTA biedt daarbij verschillende voordelen ten opzichte van andere netwerken, waaronder:

  • IOTA-transacties zijn gratis
  • IOTA-transacties kunnen een vrij grote hoeveelheid gegevens bevatten
  • Het netwerk van IOTA werkt bijna in realtime

IOTA is bezig aan een goed jaar. De altcoin staat sinds het begin van 2021 al meer dan 200% in de plus. Kan IOTA met zijn nieuwe oracles de strijd aangaan met Chainlink en zijn aandeel in de Decentralized Finance (DeFi) markt vergroten? Praat mee in ons gratis Telegram-kanaal. 

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie