Kasper Wienk
31/10/2021 15:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2021 15:04

Kasper’s kijk: Waarom sommige journalisten de metaverse en crypto niet (willen) begrijpen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Kasper’s kijk Waarom sommige journalisten de metaverse en crypto niet (willen) begrijpen

Journalist en cryptoanalist Kasper Wienk schrijft elke week een artikel voor ‘Kaspers kijk’. Hierin werpt hij een blik op de markt met als doel de lezer te informeren en waarschuwen over het nieuws, de gevaren en de mogelijkheden die crypto met zich meebrengt. Deze keer uit hij zijn ergernis over cryptoarme journalisten.

Dat niet heel veel journalisten fan zijn van crypto, weet menig cryptofanaat al. Het regent negatieve berichten wanneer de koers van bitcoin weer sprongen maakt. Het is een piramide spel, een bubbel die gaat poppen en zoals ik deze week weer in een opiniestuk van de Financial Times las; crypto wordt net zo nutteloos in de metaverse als nu in het echte leven.

Ik word moe van deze cryptoarme journalisten die zich wagen aan artikelen over digitale assets. Ze zijn vaak conservatief van aard en kunnen niet verder kijken dan het nieuws van morgen. De betreffende journalist van de Financial Times weet waarschijnlijk niets over de mogelijkheden die een metaverse ons kan bieden. Het is lastig om je iets voor te stellen wat er nog niet is. Voorbeeld: probeer iemand in het jaar 1970 maar eens uit te leggen wat het internet is.

Het opinieartikel van de journalist vroeg zelfs dat als we een metaverse krijgen, waarom wij dan met crypto zouden betalen. Het zou veel te volatiel zijn en je moet dan een exchange fee betalen. Een argument waarvan ik denk dat de toekomst niet echt wakker ligt. Probeer iemand uit het jaar 1980 maar eens uit te leggen dat er in 2021 zelfs negatieve rente bestaat, in plaats van 10 procent rente per jaar. De financiële wereld verandert, en crypto verandert mee.

De metaverse komt eraan, daar ben ik heilig van overtuigd. Met de technologie van tegenwoordig en de beloftes van Facebook onder de nieuwe naam Meta en met een gigantisch kapitaal, is de komst onvermijdelijk. Het gaat nog wel even duren voordat iedereen met een virtual reality brilletje thuis zit, maar over een paar jaar wordt het net zo normaal als het hebben van een smartphone. En ja, je kon iemand in het jaar 1990 ook niet uitleggen wat een smartphone is.

Mede journalisten: het is goed dat jullie kritisch zijn, maar probeer te denken in de toekomst. Crypto heeft prachtige projecten die stuk voor stuk (met enkele uitzonderingen) mooie oplossingen bieden voor de wereld van morgen. De komende generaties groeien op met een metaverse en crypto. Zij kunnen zich waarschijnlijk geen wereld meer voorstellen zonder. Zo kon je iemand in het jaar 2000 ook niet uitleggen wat crypto is.

Er zijn ontelbare bedrijven en projecten aan de slag met het onderliggende fenomeen; de blockchain. Een technologisch hoogstandje die keer op keer opnieuw wordt uitgevonden. De mogelijkheden zijn oneindig: van betalingen, tot NFT’s tot persoonlijke identiteitsbeveiliging. Had dat maar eens uitgelegd aan iemand in 2010.

Een metaverse, nu een klein beetje tastbaar, is het begin van een nieuwe wereld, waarvan wij nog niet precies weten hoe dit eruit ziet. Ik denk wel dat de combinatie met crypto onvermijdelijk is. Om met de trend mee te speculeren is moeilijk als je té kritisch bent. Daarnaast is het makkelijk om kritisch te zijn over iets wat je niet wil begrijpen. Het ondenkbare is niet onmogelijk, en probeer dat maar eens uit te leggen aan een journalist in 2021.

Deel dit artikel
Kasper Wienk

Journalist en crypto analist Kasper hoorde voor het eerst over crypto in 2017. Hij werd enthousiast over alle mogelijkheden die digitale valuta’s kunnen bieden, maar ook het handelen in crypto sprak hem aan. Dat je dat laatste beter kan doen zonder emotie leerde hij op de harde manier; Kasper verloor na zijn eerste investering 80% van zijn portfolio in korte tijd. Dit zorgde er niet voor dat hij de handdoek in de ring gooide, maar dit gaf hem juist de drive om alles van de crypto-markt te begrijpen om hier vervolgens een passief inkomen uit te putten.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie