Ivo Melchers Ivo Melchers
09/04/2023 12:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/04/2023 12:00

Litecoin: de onderschatte crypto met enorme groeipotentie

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Litecoin: la crypto infravalorada con enorme potencial de crecimiento

Foto: Shutterstock/Audio und werbung

Litecoin (LTC) gaat, net als bitcoin (BTC), al vele jaren mee binnen de crypto wereld. Litecoin werd slechts twee jaar na Bitcoin gelanceerd en is dan ook een van de eerste altcoins ter wereld. Ondanks het feit dat het een zeer gevestigde naam is binnen de industrie lijken veel investeerders hun rug te keren naar het project. Het wordt veelal overschaduwd door Bitcoin en alle nieuwere crypto projecten die in de laatste jaren gelanceerd zijn.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Litecoin: een onderschatte crypto munt?

Litecoin is in 2011 opgericht door voormalig Google medewerker Charlie lee. Het project lijkt heeft veel weg van Bitcoin en is zelfs gecreëerd als aanvulling van Bitcoin. Het project is gebaseerd op de open source codebase van Bitcoin, maar dan met enkele technologische verschillen. Het is dus, net als Bitcoin, een gedecentraliseerd betalingsnetwerk wat een alternatief moet bieden voor het huidige (gecentraliseerde) traditionele financiële systeem.

Wanneer het project naast die van Bitcoin wordt gelegd, is te zien dat Litecoin qua transacties een stuk sneller is en de transactiekosten zijn tevens significant lager. Litecoin heeft de block time van Bitcoin (10 minuten) door 4 gedeeld zodat die 2,5 minuut werd. Verder zullen er uiteindelijk 84 miljoen LTC in omloop komen: 4 keer zoveel dan de maximale voorraad van 21 miljoen BTC.

Litecoin is in ware gecreëerd als het middel voor kleine bedragen. Lee zag Bitcoin dan ook meer als het netwerk wat meer geschikt zou zijn voor grote transacties.

Advertentie

Zorgt de Litecoin halving voor een stijgende koers?

Net als Bitcoin werkt de blockchain van Litecoin met Proof-of-Work (PoW) als consensusmechanisme en een halvering van de blokbeloning na grofweg vier jaar. Dit grootse evenement wordt ook wel de halving genoemd en zorgt ervoor dat de inflatie in de loop van de tijd afneemt.

Velen binnen de crypto gemeenschap weten dat de BTC halving over ongeveer een jaar op de planning staat. In het verleden had BTC de gewoonte om enkele maanden na een halving een serieuze opwaartse beweging in gang te zetten. Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar zoals een bekend gezegde luidt: ‘’history doesn’t repeat itself, but it often rhymes’’.

Desondanks hebben veel mensen geen idee wanneer de halving van Litecoin op het programma staat. Volgens Litecoinblockhalf.com zal 2 augustus de dag zijn waarop dit plaats zal vinden. In tegenstelling tot Bitcoin, waar de blokbeloning van 6,25 BTC naar 3,125 BTC zal gaan, zullen miners van 12,5 LTC naar 6,25 LTC gaan als verdienste voor het toevoegen van een nieuw blok aan de blockchain. Dit betekent dus dat over er over enkele maanden 50% minder LTC in omloop wordt gebracht. Uiteraard is een koersstijging niet alleen afhankelijk van de aanbodzijde, maar het is en blijft een mooie ontwikkeling.

In aanloop naar deze halving heeft de LTC koers al mooie dingen laten zien. Sinds de start van het jaar staat het momenteel namelijk ongeveer 34% hoger. In het verleden stijgt LTC vaak in aanloop naar de halving waarna het een correctie ondergaat op het moment dat het evenement heeft plaatsgevonden. Over het algemeen beweegt LTC mee met de cycli van Bitcoin, waardoor het nog wel eens interessante jaren kunnen gaan worden voor de altcoin. Is litecoin in staat om zich daadwerkelijk bij het grote publiek te manifesteren als een peer-to-peer currency?

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie