Timo Bult Timo Bult
21/02/2024 18:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2024 18:55

Nachtmerrie Terra (LUNA) oprichter komt uit: Uitlevering VS officieel

Terra-LUNA
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nachtmerrie Terra (LUNA) oprichter komt uit: Uitlevering VS officieel

Foto: aceshot1/Shutterstock

Onlangs haalde een van de sleutelfiguren achter het Terra (LUNA) fiasco nog een kleine overwinning. Maar nu lijkt het net zich toch echt te sluiten voor Do Kwon. De oprichter van Terra wordt namelijk binnenkort alsnog uitgeleverd aan het land waar hij juist niet naartoe wilde.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Terra (LUNA) oprichter wordt uitgeleverd

Uit berichtgeving van The Block op X blijkt dat Kwon zal worden uitgeleverd aan de VS. De Amerikaanse autoriteiten klaagden de oprichter vorig jaar aan, onder andere voor het schenden van de effectenwetgeving. Kwon kon echter niet in de boeien geslagen worden.

Lang was hij namelijk spoorloos, totdat hij uiteindelijk in Montenegro werd opgepakt. Daar vocht hij lange tijd tegen de uitlevering aan de VS. Daarnaast diende ook Zuid-Korea een verzoek tot uitlevering in.

De advocaat van Kwon pleitte volgens de lokale media voor een uitlevering aan Zuid-Korea. Maar de Montenegrijnse Minister van Justitie, Goran Rodić, besloot uiteindelijk dat de man achter Terra naar de VS moet worden uitgeleverd.

De keuze voor de VS is een politieke keuze, aldus de lokale media. De VS vormen een belangrijke partner waarbij beide landen graag een robuust uitleveringsverdrag overeen willen komen.

Hoe lang Kwon uiteindelijk achter de tralies verdwijnt is niet duidelijk. Zodra hij in de VS is aangekomen zal een lang proces volgen, die waarschijnlijk in grote mate zal lijken op het lopende proces tegen de ex-CEO van de failliete crypto exchange FTX, Sam Bankman-Fried.

Cryptofiasco zorgde voor $40 miljard schade

Terra was een blockchainplatform dat vooral bekend werd door zijn stablecoin, TerraUSD (UST), en zijn bijbehorende cryptocurrency, LUNA. De ineenstorting van Terra in mei 2021 begon toen de koppeling van UST aan de Amerikaanse dollar brak, wat leidde tot een verlies van vertrouwen en een massale verkoop van UST en LUNA. Dit resulteerde in een dramatische daling van de waarde van beide cryptocurrencies, waardoor het systeem in elkaar stortte.

De gevolgen van de ineenstorting waren aanzienlijk, waaronder enorme financiële verliezen voor beleggers, een geschokt vertrouwen in stablecoins en de DeFi-sector, en een impact op de bredere cryptomarkt. Uiteindelijk verdampte bijna $40 miljard binnen het Terra-ecosysteem. De algehele cryptomarkt verloor $450 miljard als gevolg van de LUNA-instorting.


De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie