Timo Bult Timo Bult
21/02/2024 18:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2024 18:55

Nachtmerrie Terra (LUNA) oprichter komt uit: Uitlevering VS officieel

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Nachtmerrie Terra (LUNA) oprichter komt uit: Uitlevering VS officieel

Foto: aceshot1/Shutterstock

Onlangs haalde een van de sleutelfiguren achter het Terra (LUNA) fiasco nog een kleine overwinning. Maar nu lijkt het net zich toch echt te sluiten voor Do Kwon. De oprichter van Terra wordt namelijk binnenkort alsnog uitgeleverd aan het land waar hij juist niet naartoe wilde.

Worldcoin app haalt 10 miljoen gebruikers, Keniaan koopt 13 geiten van airdrop
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Terra (LUNA) oprichter wordt uitgeleverd

Uit berichtgeving van The Block op X blijkt dat Kwon zal worden uitgeleverd aan de VS. De Amerikaanse autoriteiten klaagden de oprichter vorig jaar aan, onder andere voor het schenden van de effectenwetgeving. Kwon kon echter niet in de boeien geslagen worden.

Lang was hij namelijk spoorloos, totdat hij uiteindelijk in Montenegro werd opgepakt. Daar vocht hij lange tijd tegen de uitlevering aan de VS. Daarnaast diende ook Zuid-Korea een verzoek tot uitlevering in.

De advocaat van Kwon pleitte volgens de lokale media voor een uitlevering aan Zuid-Korea. Maar de Montenegrijnse Minister van Justitie, Goran Rodić, besloot uiteindelijk dat de man achter Terra naar de VS moet worden uitgeleverd.

De keuze voor de VS is een politieke keuze, aldus de lokale media. De VS vormen een belangrijke partner waarbij beide landen graag een robuust uitleveringsverdrag overeen willen komen.

Hoe lang Kwon uiteindelijk achter de tralies verdwijnt is niet duidelijk. Zodra hij in de VS is aangekomen zal een lang proces volgen, die waarschijnlijk in grote mate zal lijken op het lopende proces tegen de ex-CEO van de failliete crypto exchange FTX, Sam Bankman-Fried.

Cryptofiasco zorgde voor $40 miljard schade

Terra was een blockchainplatform dat vooral bekend werd door zijn stablecoin, TerraUSD (UST), en zijn bijbehorende cryptocurrency, LUNA. De ineenstorting van Terra in mei 2021 begon toen de koppeling van UST aan de Amerikaanse dollar brak, wat leidde tot een verlies van vertrouwen en een massale verkoop van UST en LUNA. Dit resulteerde in een dramatische daling van de waarde van beide cryptocurrencies, waardoor het systeem in elkaar stortte.

De gevolgen van de ineenstorting waren aanzienlijk, waaronder enorme financiële verliezen voor beleggers, een geschokt vertrouwen in stablecoins en de DeFi-sector, en een impact op de bredere cryptomarkt. Uiteindelijk verdampte bijna $40 miljard binnen het Terra-ecosysteem. De algehele cryptomarkt verloor $450 miljard als gevolg van de LUNA-instorting.


De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie