Ivo Melchers Ivo Melchers
28/11/2023 15:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/11/2023 14:43

Nederlander verloor €1,5 miljoen aan crypto, klaagt grote exchange aan

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Nederlander verloor €1,5 miljoen aan crypto, klaagt grote exchange aan

Foto: MyStockVideo/Shutterstock

Crypto exchange Huobi Global is door de rechtbank in Amsterdam gedwongen om een Nederlandse slachtoffer van cryptofraude, dat vorig jaar voor 1,5 miljoen euro aan crypto in rook op zag gaan, te voorzien van gegevens van de oplichters. De criminele organisatie achter de oplichtingspraktijken heeft de gestolen buit destijds namelijk terecht laten komen in een wallet op Huobi Global.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

1,5 miljoen euro crypto scam

Het begon allemaal vorig jaar toen een man uit Weesp via een nepadvertentie in contact was gekomen met een buitenlandse partij die als tussenpersoon staking aanbood. Door middel van staking draag je bij aan de transactievalidatie en veiligheid van een Proof-of-Stake (PoS) blockchain, in ruil voor beloningen.

Het slachtoffer had niet alleen zijn eigen geld, maar ook geld van zijn vader en van diens bv overgemaakt naar de fraudeurs. In totaal is er iets meer dan 1,5 miljoen euro verzonden naar het buitenlandse bedrijf.

In oktober vorig jaar kwam de Weesper tot de conclusie dat hij het slachtoffer was van oplichting waarna hij direct naar de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingendienst (FIOD) stapte. De FIOD stelde vast dat de cryptofondsen zich in een wallet bij Huobi Global bevonden, die tevens vaker betrokken is geweest bij crypto-oplichtingspraktijken.

Slachtoffer wint kort geding tegen crypto exchange

De gedupeerde had een dagvaarding uitgebracht naar Huobi Global, dat gevestigd zit in Singapore, om de gegevens van de fraudeurs te verstrekken, maar het bedrijf kwam niet opdagen.

Om die reden spande het slachtoffer een kort geding aan tegen de beurs. Deze zomer oordeelde de voorzieningenrechter al dat Huobi Global de wallet in kwestie moest bevriezen, zodat er geen transacties met de cryptomunten van de Weesper kunnen worden verricht.

Op 10 november heeft de rechter geoordeeld dat Huobi Global binnen 24 uur na ontvangst van het vonnis alle gegevens van de wallet-eigenaar moet verstrekken. Het betreft de volledige voornamen, achternaam, het adres, de postcode en de woonplaats. Als de exchange de informatie niet doorgeeft, levert dat een dwangsom van 500.000 euro op. Dit bedrag kan dagelijks worden verhoogd met 100.000 euro, met een maximum van 2 miljoen euro.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie