Ivo Melchers Ivo Melchers
28/11/2023 15:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/11/2023 14:43

Nederlander verloor €1,5 miljoen aan crypto, klaagt grote exchange aan

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Nederlander verloor €1,5 miljoen aan crypto, klaagt grote exchange aan

Foto: MyStockVideo/Shutterstock

Crypto exchange Huobi Global is door de rechtbank in Amsterdam gedwongen om een Nederlandse slachtoffer van cryptofraude, dat vorig jaar voor 1,5 miljoen euro aan crypto in rook op zag gaan, te voorzien van gegevens van de oplichters. De criminele organisatie achter de oplichtingspraktijken heeft de gestolen buit destijds namelijk terecht laten komen in een wallet op Huobi Global.

Jasmycoin en starknet plotseling opvallend populair op Bitvavo
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

1,5 miljoen euro crypto scam

Het begon allemaal vorig jaar toen een man uit Weesp via een nepadvertentie in contact was gekomen met een buitenlandse partij die als tussenpersoon staking aanbood. Door middel van staking draag je bij aan de transactievalidatie en veiligheid van een Proof-of-Stake (PoS) blockchain, in ruil voor beloningen.

Het slachtoffer had niet alleen zijn eigen geld, maar ook geld van zijn vader en van diens bv overgemaakt naar de fraudeurs. In totaal is er iets meer dan 1,5 miljoen euro verzonden naar het buitenlandse bedrijf.

In oktober vorig jaar kwam de Weesper tot de conclusie dat hij het slachtoffer was van oplichting waarna hij direct naar de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingendienst (FIOD) stapte. De FIOD stelde vast dat de cryptofondsen zich in een wallet bij Huobi Global bevonden, die tevens vaker betrokken is geweest bij crypto-oplichtingspraktijken.

Slachtoffer wint kort geding tegen crypto exchange

De gedupeerde had een dagvaarding uitgebracht naar Huobi Global, dat gevestigd zit in Singapore, om de gegevens van de fraudeurs te verstrekken, maar het bedrijf kwam niet opdagen.

Om die reden spande het slachtoffer een kort geding aan tegen de beurs. Deze zomer oordeelde de voorzieningenrechter al dat Huobi Global de wallet in kwestie moest bevriezen, zodat er geen transacties met de cryptomunten van de Weesper kunnen worden verricht.

Op 10 november heeft de rechter geoordeeld dat Huobi Global binnen 24 uur na ontvangst van het vonnis alle gegevens van de wallet-eigenaar moet verstrekken. Het betreft de volledige voornamen, achternaam, het adres, de postcode en de woonplaats. Als de exchange de informatie niet doorgeeft, levert dat een dwangsom van 500.000 euro op. Dit bedrag kan dagelijks worden verhoogd met 100.000 euro, met een maximum van 2 miljoen euro.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie