Erik Juffermans Erik Juffermans
12/08/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/08/2023 06:00

Nog een groot land onderzoekt Worldcoin crypto door oplopende zorgen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Nog een groot land onderzoekt Worldcoin crypto door oplopende zorgen

Foto: Foto: Shutterstock/Robert Way

De zorgen stapelen zich op omtrent Worldcoin (WLD). Het nieuwe crypto project van Sam Altman, oprichter van OpenAI en ChatGPT, oogst tot dusverre weinig lof. Het tegendeel: de kritiek is immens en ook regeringen maken zich inmiddeks grote zorgen over Worldcoin. Het zit de Argentijnse overheid niet lekker dat Worldcoin irissen en gezichten scant tegenover financiële compensatie. Argentinië is daarom een officieel onderzoek gestart naar Worldcoin.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Argentinië start crypto onderzoek

De ambitie van Worldcoin is mooi. Het wil namelijk een groot probleem oplossen dat gepaard gaat met de opkomst van kunstmatige intelligentie, of AI. Door het scannen van irissen en het verifiëren van menselijke identiteit, wil het project voorkomen dat AI-systemen zich voordoen als mensen in de digitale wereld. 

Dit hele concept heeft echter grote privacy complicaties. Het scannen van irissen is namelijk niet iets wat je zomaar mag doen. Zeker als je hier mensen financieel voor compenseert, aldus de Argentijnse overheid:

“[Worldcoin] is op de radar gekomen vanwege het scannen van irissen en gezichten van meerdere individuen in ruil voor financiële compensatie op verschillende locaties in Buenos Aires en de provincies van Buenos Aires, Córdoba, Mendoza en Río Negro.”

Als het aan Argentinië ligt, moet Worldcoin zich registreren en informatie delen over het proces waarmee het data verzamelt. Ook moet het project aangeven wat het doel is van het verzamelen van de data. Tevens wil de regering weten wat Worldcoin doet om de informatie veilig te waarborgen.

Advertisement

Worldcoin reageert op nieuws

Worldcoin zelf heeft al gereageerd op het nieuws. In een e-mail aan een Amerikaans crypto nieuwsplatform zegt het project dat het “zich houdt aan alle wetten en regulaties over het verwerken van persoonlijke data in de jurisdicties waar Worldcoin actief is”. Dit betreft dus ook Argentinië, aldus het project zelf.

Argentinië is niet het enige land dat zich zorgen maakt over Worldcoin. Eerder gaven landen als Duitsland en Groot-Brittannië al aan onderzoek te doen naar het project. Kenya legde zelfs alle activiteit van Worldcoin stil. Ook deed de Keniaanse politie een inval bij Worldcoin en nam het documenten en machines in beslag.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement